Rețete tradiționale românești Rețete prăjituri, simple și bune!
Rețete tradiționale românești: Rețete prăjituri, simple și bune!
29 Oct, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
23059
Marime text
La unele prăjituri se întrebuinţează bicarbonat. Pentru a îndepărta mirosul greu pe care îl lasă la coacere, se dizolvă bicarbonatul înainte de întrebuinţare în puţin oţet, zeamă de lămâie, rom, sare de lămâie dizolvată în apă.
-
Prăjitură bezea cu marmeladă
- 3 ouă
- 150 g unt
- 3 linguri (75 g) cu zahăr
- 250 g făină
- 500 g marmeladă de caise
- 109 g nuci
- 200 g zahăr vanilat
- rom
Se freacă foarte bine untul cu zahăr, se adaugă pe rând câte un gălbenuş şi se amestecă, apoi faina şi se face o cocă bine frământată. Se întinde o foaie. Se unge tava cu unt, se pune foaia şi se dă la cuptor. între timp se amestecă marmeladă cu nucile măcinate, puţin rom şi vanilie. Albuşurile se bat spumă cu 200 g zahăr vanilat. Când aluatul s-a copt, se scoate şi se aşează marmelada peste care se aşează albuşurile spumă. Se dă din nou la cuptor să se întărească albuşul şi să se rumenească foarte puţin.
-
Prăjitură cu nuci şi cacao
- 6 ouă
- 6 linguri cu zahăr (180 g)
- 50 g cacao
- 2 pahare cu nuci măcinate
- 1 lingură cu făină (20 g)
- 100 g unt
Se freacă ouăle cu zahăr până se îngroaşă, se adaugă cacao dizolvată în puţină apă caldă, apoi nucile, făina şi untul şi se amestecă bine. Se unge tava cu unt şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor în baie de apă. Se încearcă cu un pai dacă este coaptă.
-
Prăjitura cu nuci I
- 100 g unt
- 250 g zahăr pudră
- 4 ouă
- 250 g făină
- 100 g nuci tăiate
- vanilie
- 1 vârf cuţit bicarbonat
Se freacă bine untul, se adaugă zahărul câte puţin şi se freacă până devine untul spumos. Se pune, pe rând, câte un ou şi se amestecă, apoi făina care se adaugă puţin câte puţin şi se amestecă bine. La urmă, se introduc în compoziţie, nucile tăiate şi vanilia. Se unge tava cu unt, se presară cu făină, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor. Se pot pune nuci măcinate şi când este coaptă se stropeşte cu puţin rom. După ce s-a răcit, se taie şi se pudrează cu zahăr.
-
Prăjitură cu nuci II
- 500 g făină
- 250 g unt
- 3 ouă
- 150 g zahăr
- 2 linguri (50 g) cu smântână
- puţin bicarbonat
- vanilie
- Umplutura: 100 g nuci, marmeladă.
- Glazura: 4 linguri cu zahăr (120 g), 2 linguri cacao (35 g), 3 linguri cu apă.
Se amestecă făina cu untul, se adaugă 2 gălbenuşuri şi un ou întreg, 150 g zahăr, smântână şi un vârf de cuţit cu bicarbonat, vanilie. Se face o cocă bine frământată şi se împarte în 3 foi. Se întinde o foaie cu sucitorul cât tava de mare - tavă de plăcintă. Se unge foaia cu marmeladă (de oricare) se pune a doua foaie şi se unge cu marmeladă şi nucile măcinate, apoi se pune a treia foaie şi se dă la cuptor la foc potrivit să se coacă. Când este gata se toarnă glazura preparată din 4 linguri eu zahăr, 50 g unt, 2 linguri cu cacao şi 3 linguri cu apă şi se fierbe pe foc până forfoteşte; apoi se toarnă şi se întinde peste toată prăjitura. Se taie forme dreptunghiulare sau pătrate. Este foarte bună.
- Prăjitură cu nuci şi stafide
- 250 g făină
- 250 g zahăr
- 100 g nuci tăiate feliuţe
- 100 g stafide
- 9 ouă, vanilie
Se bat ouăle cu zahăr, apoi se pune câte puţin făina, se amestecă uşor şi se bate până ce aluatul face băşici. Se adaugă nucile şi stafidele şi se amestecă uşor. Se unge o formă lungă cu unt, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor.
-
Prăjituri uscate cu nuci
- 1 pachet de margarină
- 2 ouă
- 2 păhărele de vin cu zahăr
- 1 păhărel cu apă
- 1 linguriţă cu amoniac şi 700-800 g făină
- 250 g nuci
Se freacă bine margarina cu zahărul, se pun ouăle întregi alternativ cu apa, se freacă bine până devine ca o maioneză. Se adaugă făina câte puţin şi se bate bine, se pune amoniacul cu faina până se pune toată şi se frământă până devine un aluat tare. Se frământă cu mâna şi se lasă 1/2 oră în repaus. Apoi se împarte în 4 bucăţi, se vor întinde în foaie şi se presară peste ea nuci pisate cu zahăr şi se apasă cu mâna să se lipească nucile de aluat. Se rulează strângând bine, apoi ruloul se taie felii de grosimea unui deget şi se desfac puţin rândurile dând forma de melc. Se aşază melcii pe tava neunsă şi se pun în cuptor să se coacă la foc potrivit.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii