Bucătăria rațională Salate verzi şi diferite salate
Bucătăria rațională: Salate verzi şi diferite salate
21 Sep, 2015 10:54
ZIUA de Constanta
4511
Marime text
Reguli de observat
- Toate salatele (în afară de salatele verzi) sunt mult mai gustoase și se prepară cu mult înainte de masă, ca să se îmbibe cu sos.
- Zarzavaturile trebuie să fie bine fierte.
- Pe lângă oţetul de vin se mai foloseşte şi zeamă de lămâie, aceasta pentru a le da vitaminele necesare şi un gust deosebit.
- Se presară cu pătrunjel verde tocat, care le dă gust şi vitamine.
- Cine doreşte poate presăra şi cu hrean. Hreanul le dă un gust foarte bun şi o cantitate mare de vitamine.
- Se amestecă cu ulei numai când zarzavatul este călduţ, mai ales cartofii trebuie să fie cât mai calzi şi dacă este nevoie se adaugă puţină apă călduţă, cu care se îmbibă bine cartofii.
- Se garnisesc cu salată verde, măsline, roşii etc.
- Unele salate se servesc la începutul mesei, pentru a deschide pofta de mâncare, altele se servesc la sfîrşitul mesei, pentru a ajuta la digestia, iar altele pe lângă fripturi, ca și garnitură. Salatele conţin o mare cantitate de vitamine.
- Cantitatea de ulei variază de la o salată la alta. Salata de cartofi și cea de vinete cer mai mult ulei.
-
Salată de cartofi cu usturoi
- 2-3 cartofi
- 1 ceapă
- 3 căţei de usturoi
- 4-5 măsline
- 1 linguriţă anşoa
- untdelemn
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă şi se taie bucăţele. Se curăţă şi se taie ceapa şi usturoiul şi se pun peste cartofi. Se amestecă bine anşoaul cu untdelemn şi zeamă de lămâie şi se toarnă peste cartofi. Se adaugă sare şi piper şi se amestecă. Se aşează în salatieră şi deasupra se garniseşte cu felii de măsline. Cine doreşte pune şi heringi.
-
Salată de dovlecei tocați
- 2-4 dovleci tineri
- 3 linguri de untdelemn
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
- 1 ceapă
Se rad dovleceii şi se pun la fiert, în apă clocotită cu puţină sare. După ce au fiert se scot şi se aşează pe un fund înclinat, să se scurgă bine. Apoi se toacă, se pun într-un castron şi se amestecă cu sare, piper şi zeamă de lămîie. Se toarnă câte puţin untdelemn şi se bate bine. Se aşează într-o salatieră şi se amestecă cu ceapă tocată fin.
-
Salată de conopidă
- 1 conopidă
- 2-3 linguri untdelemn
- zeamă de lămâie
- sare
- piper
- pătrunjel verde
Se ţine conopida în apă rece timp de o jumătate de oră, cu puţină sare, după ce a fost curăţată de frunze şi de cotor. Apoi, se desface în bucăţele şi se aşează într-o salatieră. Se consumă crudă. Se prepară un sos din untdelemn, sare, piper, zeamă de lămîie sau oţet diluat şi se toarnă peste conopidă. Se pune pătrunjel verde tocat şi se amestecă. Se poate folosi în loc de sos, maioneză.
-
Salată de fasole grasă verde cu usturoi
- 500 g fasole verde grasă
- 2-3 linguri cu untdelemn
- zeamă de lămâie
- sare
- mujdei
Se curăţă fasolea de aţe, se spală şi se pune la fiert în apă clocotită. Când este fiartă se strecoară şi se amestecă cu sare, untdelemn, zeamă de lămâie şi mujdei de usturoi. Este foarte bună cu mămăliguţă caldă.
-
Salată de gulii
- 2-3 gulii
- 2 ouă
- zeamă de lămâie
- sare
- pătrunjel verde
- untdelemn
Se curăţă guliile, se spală, se rad pe răzătoare, se presară sare, se amestecă cu unt-delemn şi zeamă de lămâie. Se fierb ouăle tari, se curăţă, se taie felii şi se amestecă cu guliile. Se aşează în salatieră şi se presară pătrunjel verde tocat.
- Salată orientală
- 2 cartofi
- 2 ridichi
- ceapă verde
- 2 ardei graşi
- 2 roşii
- 2 ouă răscoapte,
- 2-5 măsline
- 2 căţei de usturoi
- o mână de fasole verde
- 1/2 conopidă mică
- 1 pătrunjel verde
- 1 morcov
- 1/2 ţelină
- 1 pătrunjel
- untdelemn
- sare
- zeamă de lămâie
- 1/2 sfecla roşie mică
Se fierb cartofii în coajă, se curăță și se taie felii. Se curăță fasolea, se spală, se fierbe și se taie bucățele. Se curăță , se fierbe conopida și se desface buchețele. Se curăţă şi se fierb morcovii, ţelina şi pătrunjelul şi se taie mic. Se spală și se toacă pătrunjelul verde. Se coace în cuptor sfecla roşie, se curăță și se taie bucăţele. Se curăţă ceapa verde şi se taie în solzişori. Se spală roșiile de pieliţă şi seminţe şi se taie cubuleţe. Se spală ardeii şi se se taie bucățele. Se curăţă şi se taie mic usturoiul. Ouăle răscoapte se curăţă de coajă și se taie felii. Într-un castron se amestecă toate legumele pregătite. Se amestecă cu măslinele, untdelemnul, zeamă de lămâie, şi puţină sare.
-
Salată asortată
- 3 cartofi
- 3 morcovi
- 10 fire sparanghel verde
- 3 roşii
- 4 ouă
- 8 măsline
- 250 g mazăre verde
- carnea de la 2 sardele
- pătrunjel verde
- sare
- piper
- maioneză
- zeamă de lămâie
Se fierb toate legumele şi se taie cubuleţe. Roşiile se cojesc de pieliță și de seminţe şi se taie bucăţele mici. Ouăle se fierb răscoapte și se taie felii. Măslinele se taie fâșii. Carnea de sardele se taie bucăţele, dupa ce s-a scos de pe oase. Se amestecă totul, se adaugă sare, piper şi maioneză în care se pune mai multă lămâie. Se aşează pe o salatieră şi se acoperă cu un strat de maioneză. Se garnisește cu felii de ou răscopt şi fîşii de măsline.
- Salată de ardei copţi
- 5-6 ardei graşi
- untdelemn
- zeamă de lămâie sau oţet
- sare
Se spală ardeii, se şterg şi se coc pe plită sau o pe tablă la aragaz. Pe măsură ce se coc pe toate părţile, se pun într-un şervet sau într-un vas cu capac. După ce s-au copt toţi, se curăţă de coajă, se aşează într-o salatieră, se presară puţină sare, se adaugă untdelemn şi zeamă de lămâie sau puțin oțet diluat.
- Salată de roşii
- 3-4 roşii
- 1 ceapă
- mărar verde
- untdelemn
- zeamă de lămâie
Se spală roşiile, se curăţă de pieliţă, se taie felii şi se scot semințele. Se curăță şi se taie mic ceapa. Se spală şi se taie mărarul. Se amestecă ușor totul, cu untdelemn şi zeamă de lămîie. Cine doreşte pune şi puţin usturoi tăiat mic.
- Salată de sparanghel
- 500 g sparanghel
- untdelemn
- zeamă de lămîie
- sare
- piper
Sparanghelul se spală, se leagă snop și se fierbe în apă fierbinte cu puțină sare, în aşa fel încât vârfurile să nu intre în apă. Când este gata fiert, se scurge, se taie vârfurile şi se pun pe o farfurie. Restul se aruncă. Se prepară untdelemn frecat cu zeamă de lămîie, puţină sare şi piper şi se toarnă peste sparanghel.
-
Salată verde
- 1 salată verde
- puţin untdelemn
- zeamă de lămâie
- Facultativ
- ou răscopt
- ceapă verde
- ridichi
- roșii
- sare
- pătrunjel verde
Se curăță salata de frunzele veștede și care au stat pe pământ, apoi se desfac frunzele de cotor și se pun în apă rece. Se ia câte o frunză și se spală bine pe ambele părți, sub jetul de apă de la robinet, sau, în lipsă, se spală în mai multe ape, într-un vas. Se curg de apă, se așează în salatieră, se adaugă untdelemn și zeamă de lămâie. Salata astfel pregătită se poate combina cu felii de ou răscopt, cu ceapă verde tăiată bucățele, cu felii de ridichi, cu felii de roșii sau numnai cu una dintre aceste alimente, după gust.
-
Salată de vinete
- 3 vinete
- un pahar cu untdelemn
- o ceapă mai mică
- sare
- roşii
- ardei graşi pentru garnisit
Se aleg vinete tinere şi subţiri să nu conţină seminţe multe. Se coc direct pe focul de la aragaz sau pe cărbunii de la lemne sau pe plită. Vinetele se întorc ca să se coacă bine peste tot. Când s-au înmuiat bine, sunt gata. Imediat se pun pe un fund de lemn şi numai două minute se ţin acoperite cu un şervet ca să transpire bine şi să se cureţe numai coaja neagră. Apoi se iau de codiţă şi îndepărtează uşor coaja neagră, spălând degetele sub jet de apa. Se taie cu lingura de lemn cotorul, se lasă să se scurgă, apoi, se pun pe fundul de lemn şi se toacă foarte bine cu un cuţit de lemn. După ce s-au tocat foarte bine, se pun într-un castron de por¬ţelan și se bat bine cu untdelemn pus în rate şi amestecat bine. Se pune sare, ceapa tocată foarte mărunt. Untdelemnul se pune când vinetele sunt calde încă, pentru că numai atunci absorb bine uleiul şi vor rămâne albe şi gustoase.
Se garnisesc frumos cu felii de roşii şi ardei graşi. Nu se folosesc linguri de metal, nu se ţin în vase cu smalţul căzut. Dacă vinetele nu s-au tocat imediat şi s-au lăsat mai mult se înnegresc. Ca să dispară negreala se amestecă în ele un gălbenuş de ou crud şi se bat bine cu ulei până se albesc.
-
Salată de icre
- 100 g icre de crap sau ştiută, proaspete
- 1 ceapă
- 1 pahar untdelemn
- lămâie
- sare
Dacă sunt prea sărate se pune o felie de pâine înmuiată în apă sau lapte. Icrele proaspete se pun într-un vas de porțelan și se curăță de pielițe și se bat cu lingura pea bur până se desfac toate pielițele, apoi se amestecă cu untdelemn câte puțin până cresc și devin albicioase ca o spumă. La urmă se pune zeama de lămâie după gust, ceapă tocată foarte mic, după ce mai întâi ceapa a fost ținută în apă rece. Se așează pe o farfurie și se garnisesc cu măsline și sferturi de lămâie.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii