Rețete tradiționale românești Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
Rețete tradiționale românești: Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
02 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
7095
Marime text
-
Prăjitură cu fragi sau zmeură
- 150 g unt
- 300 g făină
- 100 g zahăr
- 1 lingură rom
- 2 gălbenuşuri
- 6 albuşuri bătute spumă
- 4 linguri zahăr
- 500 g fragi sau zmeură
- 2-3 linguri marmeladă
Se amestecă untul, făina, zahărul, gălbenuşurile şi romul şi se face un aluat. Se întinde de 1 cm grosime în tavă şi se coace. După ce s-a copt, se unge cu marmeladă, peste care se toarnă albuşurile bătute spumă şi amestecate cu 4 linguri de zahăr şi cu fragii. Se dă din nou la cuptor să se rumenească pe deasupra.
-
Prăjitură ieftină
- 1/2 kg făină
- 1/2 kg zahăr
- 1/2 linguriţă bicarbonat
- 20 g drojdie de bere
- nuci pisate şi puțin ulei
- sare
Se opăreşte făina (în care s-a pus o linguriţă de sare) cu apă clocotită, treptat, amestecând mereu, până ce cuprinsă toată făina şi capătă o consistenţă ca la gogoșile de eclere. Se amestecă bine de tot ca să nu rămână cocoloaşe. Se pune bicarbonatul şi drojdia muiată, după ce mai răceşte coca şi se amestecă din nou ca să se împrăștie drojdia şi bicarbonatul în toată coca.
Se ung palmele cu ulei, se ia cocă cu linguriţa şi se fac gogoşele rotunde, mari cât o nucă mare. Se aşază în tava unsă cu ulei, strâns lipite una de alta. După ce s-a completat tava, se face la fiecare gogoaşă o mică adâncitură în mijlocul ei cu degetul uns. Se coace la cuptor până se rumenesc (se coace cam greu, nu trebuie foc prea iute). Între timp se leagă zahărul şi clocotit se toarnă în tavă, după ce s-au rumenit bine. Se mai lasă în cuptor până ce înghit bine siropul. Se aşază în farfurie desprinse una de alta şi presară nuci pisate.
- Prăjitură cu morcovi
- 1 pahar ulei
- 3/4 pahar zahăr pisat
- 1 pahar morcovi daţi prin răzătoarea fină
- coaja ele la o lămâie
- 1 vârf de cuţit bicarbonat
- făină cât cuprinde (cam 9 linguri)
- marmeladă
- vanilie
Se amestecă toate. Se frământă un aluat, se întinde pe o tavă unsă şi pudrată cu făină. Se întinde marmeladă şi deasupra baghete, făcute din cocă. Se dă la cuptor. Se taie caldă, se pudrează cu zahăr. Se poate prepara şi fără marmeladă.
-
Prăjitură cu vişine sau caise
- 200 g unt frecat spumă
- 5 ouă
- 250 g zahăr
- 5 linguri făină
- vişine sau 250 g caise
- 6 ouă
- 250 g zahăr
- 250 g făină
Se amestecă untul frecat spumă cu gălbenuşurile şi apoi cu zahărul şi se adaugă făina, alternând cu albuşurile spumă. Vişinele lăsate cu zahăr mai din vreme, se scurg şi jumătate din cantitatea lor se amestecă cu compoziţia de mai sus. Se toarnă în forma unsă şi presărată cu făină şi se dă la cuptor. După ce coca a prins coajă, se presară deasupra şi restul de vişine.
-
Prăjitură economic
- o ceaşcă caimac
- 1 lingură untură topită
- 1 ou întreg
- 100 g zahăr
- o linguriţă rasă bicarbonat dizolvat
- vanilie
- făină cât cuprinde
- marmeladă
Se amestecă toate într-un castron, se răstoarnă pe planşetă şi se frământă, adăugându-se făina ca să se obţină o cocă potrivit de tare. Se întinde o parte din cocă în tava dreptunghiulară, se aşază un strat de marmeladă care se poate amesteca cu nuci sau sâmburi de caise, iar din restul de cocă se fac rulouri subţiri, care se aşază pe deasupra peste marmeladă, în formă de grilaj. Se coace la foc potrivit.
-
Prăjitură cu mere
- 250 g unt
- 350 g făină
- 70 g zahăr
- 3 gălbenuşuri
- 2 linguri vin
- 1 - 1/4 kg mere
- 200 g zahăr
- coajă de lămâie
- scorțișoară
Se frământă toate la un loc. Se bate coca pe planşetă, se frământă şi iar se bate, se frământă din nou până ce face băşici. Se lasă la rece două ore sau chiar de azi pe mâine. Se coc două foi, sau una singură care apoi se taie în două părţi. Între foi se aşază merele curăţate, tăiate bucăți şi scăzute pe foc cu 200 g zahăr, scorțișoară şi coajă de lămâie. Se presează puţin cu mâna şi se taie în bucăţi după 2-3 ore de la coacere.
-
Prăjitură cu nuci
- Compoziţia I
- 200 g unt
- 3 linguri zahăr pudră
- o ceaşcă mare nuci măcinate
- 1 ceaşcă făină
- 1/2 linguriţă praf de copt
- marmeladă.
- Compoziţia II
- 5 gălbenuşuri
- o ceaşcă zahăr pudră
- câteva nuci
Se face o cocă din cele indicate la compoziţia I, care se întinde în tavă, presând-o cu mâna. Se dă la cuptor, atât numai cât să se rumenească puţin, apoi se unge cu orice fel de marmeladă (cea mai gustoasă este cea de caise), iar peste marmeladă se toarnă compoziţia II: o ceaşcă de zahăr pudră se freacă cu 5 gălbenuşuri şi câteva nuci tăiate. Se mai dă la cuptor 10 minute.
-
Prăjitură cu marmeladă şi albuş
- 100 g făină
- 150 g unt
- 70 g zahăr
- 2 gălbenuşuri
- 6 albuşuri
- 6 linguri zahăr
- 1 lingură rom coajă de lămâie
Se freacă untul spumă, se adaugă gălbenuşurile frecate cu zahărul, apoi făină şi coaja de lămâie. Se face o cocă şi se ţine o oră la rece. Se aşază în tava unsă şi presărat cu făină şi se dă la cuptor ; când este numai întărită, se unge cu un strat de marmeladă de caise, iar pe deasupra se pun albuşurile bătute spumă cu zahăr pudră. Se presară nuci sau migdale şi se coace complet.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii