Bucătăria rațională Budinci sărate simple
Bucătăria rațională: Budinci sărate simple
28 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6757
Marime text
- Bundincile se servesc răsturnate pe farfurii. Ele trebuie prezentate întregi, crescute şi rumenite. Se servesc simple sau cu diferite sosuri.
- Forma trebuie să fie bine unsă şi presărată cu pesmet.
- Se vor întrebuinţa numai ouă proaspete. Gălbenuşurile se amestecă bine de la început ca să fie uniform repartizate în compoziţie, iar albuşurile spumă se amestecă numai în momentul cînd se pune compoziţia în formă.
- După ce s-a rumenit, budinca nu se mai ţine în cuptor.
- Se servesc imediat ce au fost scoase din cuptor. Dacă mai stau în cuptor, dau îndărăt.
- Se pot servi în vasul în care s-au preparat şi care merge la cuptor. În acest caz, înainte de a fi date la cuptor se mai toarnă deasupra lapte amestecat cu ou sau smântână. Când se servesc, se mai adaugă smântână.
-
Budincă de varză
- 1 varză
- o ceaşcă suc de roşii
- 1 lingură (25 g) unt
- sare
- 4 ouă
- 4 linguri cu zahăr
- 1 ceaşcă smântână
- 5 linguri făină
- pesmet
Se spală varza, se taie în şuviţe foarte fine şi se fierbe cu suc de roşii, puţină sare şi unt. Se freacă 4 gălbenuşuri cu 4 linguri de zahăr, se adaugă smântână şi se amestecă. Apoi se adaugă şi făina şi iar se amestecă bine. Se introduce varza și se amestecă totul. Se bat albuşurile spumă şi se încorporează în compoziţia de mai sus. Se unge o formă cu unt, se presară cu pesmet şi se toarnă în ea compoziția. Se fierbe o oră în baia de apă la cuptor (se pune forma cu compoziţia într-un vas cu apă sa fiarbă). Când este gata se scoate forma din vasul cu apă şi se răstoarnă budinca pe o farfurie.
-
Budincă de ciuperci cu carne
- 500 g carne
- 10 ciuperci
- 3 chifle
- 4 ouă
- o ceaşcă cu smântână (250 g)
- 1 ceapă
- 1/2 ceaşcă lapte
- 1 legătură pătrunjel verde
- 1 legătură mărar verde
- sare, piper
- o ceaşcă sos de ciuperci
Se spală carnea, se taie bucăţi şi se dă prin maşina de tocat şi se căleşte în unt. Se spală, se curăţă şi se fierb ciupercile. Se înmoaie chiflele în lapte, se storc şi se dau cu ciupercile fierte prin maşina de tocat. Se trage în unt ceapa şi se amestecă cu ciupercile. Se adaugă carnea tocată, verdeaţa tocată, se amestecă şi la urmă se pun albuşurile spumă. Se unge un vas cu unt, se presară pesmet, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor în baie de apă. Se serveşte cu sos de ciuperci.
-
Budincă de ciuperci
- 500 g ciuperci
- 100 g unt
- 6 ouă
- 80 g unt
- 50 g făină (2 linguri) pătrunjel verde
- 3/4 pahar cu smântână
Se taie ciupercile mic şi se pun pe foc cu 100 g unt şi pătrunjel verde să fiarbă în zeama lor. 80 g unt se freacă bine cu 6 gălbenuşuri, se adaugă 3/4 pahar cu smântână, 50 g făină, ciupercile fierte şi prăjite puţin şi 5 albuşuri bătute spumă. Se pune compoziţia într-o formă rotundă unsă cu unt şi presărată cu pesmet şi se fierb în baie de apă o oră la cuptor. Se acoperă cu capac când fierbe. Se poate coace şi direct în cuptor.
-
Budincă de cartofi cu brânzâ de burduf
- 1 kg cartofi
- 100 g unt
- 4 gălbenuşuri
- 150 g caşcaval ras sau brînză de burduf
- o ceaşcă smântână (250 g)
- 2 linguri cu făină (40 g)
- albuşurile bătute spumă
Se fierb cartofii în coajă, se curăţă, se dau prin maşina de tocat. Se amestecă apoi cartofii cu untul, sare şi cu gălbenuşurile care se pun pe rând. Apoi se adaugă brânza rasă şi smântâna care a fost amestecată cu făină, şi la urmă albuşurile bătute spumă. Se unge o formă cu unt, se presară pesmet, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor. În loc de brânză se poate pune şuncă tocată.
-
Budincă de cartofi cu carne
- 3-6 cartofi
- 200 g carne preparată ca pentru pateuri
- 2 linguri unt (50 g)
- 2 ouă, sare
Cartofii se spală şi se fierb în coajă. După ce s-au răcit, se curăţă şi se dau prin mașina de tocat. Se amestecă gălbenuşurile cu sare şi se freacă bine, apoi se freacă cu unt. Se adaugă cartofii, carnea tocată şi albuşurile bătute spumă şi se amestecă. Se unge o formă cu unt, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor să se coacă.
-
Budincă de spanac cu ciuperci
- 1 kg spanac
- 1 lingură făină
- 1/2 ceaşcă cu lapte
- 2 linguri (50 g) unt
- 300 g caşcaval ras
- 4 ouă
- pesmet
- 400 g ciuperci fierte şi tăiate felii
Ciupercile se spală şi se pun cu unt să fiarbă înăbuşit pînă scade zeama lor. Se foarte bine spanacul, se pune să fiarbă în apă clocotită cu puţină sare, se scurge, se toacă şi se amestecă cu o lingură cu făină, 1/2 ceaşcă cu lapte şi se pune si fiarbă până se îngroaşă. Apoi se dă deoparte şi se lasă să se răcească. Se adaugă , cașcaval ras şi gălbenuşurile bătute. Se amestecă şi se introduc şi albuşurile amestecând uşor. Se unge o formă cu unt, se presară pesmet, se pune un rând de spanac, un rând de ciuperci şi tot aşa. Deasupra să fie un rând de spanac, peste care se presară caşcaval ras. Se dă la cuptor.
-
Budincă de conopidă cu spaghete
- 1 conopidă
- 500 g spaghete
- 200 g şuncă
- 100 g unt
- pesmet
- 2 ouă
- o ceşcuţă cu lapte
Se ţine 1/2 oră conopida în apă rece ca să iasă viermişorii. Se pune apoi ia fiert în apă clocotită cu puţină sare. După ce au fiert, se scoate şi se desface în buchete Se fierb spaghetele în apă fierbinte cu puţină sare, se scurg şi se clătesc. Se taie şunca în pătrăţele mici. Se unge o formă cu unt, se aşază un rând de spaghete amestecate cu unt şi şuncă tocată, deasupra se pune un rînd de bucheţele de conopidă şi apoi un rînd de spaghete amestecate cu unt şi şuncă. Se bat ouăle cu laptele şi se toarnă peste budincă. Se presară pesmet prăjit puţin în unt şi se dă la cuptor.
-
Budincă de sparanghel
- 500 g sparanghel
- unt
- pesmet
- 2 ceşti smântână
- 2 ouă
Se fierb în aburi vârfurile fragede de sparanghel. Se aşează într-o formă de sticlă incasabilă unsă cu unt şi presărată cu pesmet şi peste ei se toarnă smântână în care s-au amestecat ouăle bătute. Se dă la cuptor.
-
Budincă de ficat de gâscă
- 2 ficaţi gâscă
- 1 1/2 lingură unt (40 g)
- 2 linguri făină (40 g)
- 200 g lapte
- 1 ceapă rasă şi înmuiată pe foc în unt
- sare, piper
- 4 ouă, pesmet
- 1 lingură făină (20 g)
- 1 lingură coniac
- 1 pahar vin alb
- 3 linguri suc de roşii
- linguriţă zahăr (10 g)
- 150 g ciuperci
- 1 lingură unt (25 g)
Se fierbe ficatul. Se ia unul din ficaţi şi se dă prin sită. Într-o cratiţă se pune untul și făina şi se amestecă pe foc. Se adaugă laptele şi se amestecă. Se pune apoi ceapa rasă, sare, piper. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească şi se pun gălbenuşurile şi la urmă albuşurile spumă. Se amestecă totul cu ficatul dat prin sită într-o formă unsă cu unt şi presărată cu pesmet. Se pune vasul într-o baie de apă şi se dă la cuptor să fiarbă 3/4 oră. Al doilea ficat se taie felii subţiri şi se prăjeşte în puţin unt sau un: se aşază apoi feliile prăjite într-o farfurie şi se stropesc cu coniac. În untul rămas în urma prăjitului, se pune o lingură făină, puţină ceapă tocată, suc de roşii şi 150 g ciuperci care au fost tăiate felii şi prăjite în unt. Se adaugă ficatul stropit cu coniac, o lingură de unt şi se pune la foc să mai dea 3-4 clocote și se serveşte lângă budinca de mai sus.
-
Budincă de carne
- 500 g carne (250 g vacă şi 250 g porc)
- câte o legătură de pătrunjel şi una de mărar
- 2 cepe tocate
- 2 chifle înmuiate în lapte şi stoarse
- 2 gălbenuşuri
- sare, cimbru
- 2 linguri (40 g) făină
- 2 albuşuri spumă
- pesmet
Se spală şi se dă carnea, chiflele şi ceapa prin maşina de tocat. Apoi se amestecă făina cu gălbenuşurile, sare, cimbru, verdeaţa tocată şi făina şi la urmă albuşurile bătute spumă uşor mestecate. Se unge o formă cu unt, se presară cu pesmet, se pune compoziţia şi se dă la cuptor.
-
Budincă din piept de găină
- 2 bucăți de piept de găină
- 2-3 felii de franzelă
- o ceaşcă de lapte
- 4 ouă
- o lingură unt (50 g)
- o lingură pesmet
- o ceaşcă sos de ciuperci
Se dau bucățile de piept de găină şi feliile de franzelă, înmuiate în lapte şi stoarse, prin maşina de tocat. Se bat gălbenuşurile cu puţină sare şi se amestecă cu carnea. Se adaugă untul şi se pun albuşurile bătute spumă. Se unge o formă cu unt, se presară pesmet, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor pentru 40 minute. Când este gata se serveşte cu sos de ciuperci.
-
Budincă cu carne de miel
- 1 kg carne de la pulpe
- 75 g unt
- 1 ceapă mare
- sare, piper
- 1 felie de pine
- 1/2 pahar cu lapte
- pătrunjel verde
- 4—5 ouă
- 2 linguri cu smântână
- 1 lingură pesmet
- conopidă sau sparanghel sau ciuperci
- 100 g unt
- 1/2 pahar cu apă
- 1/2 pahar cu sos de roşii
Leguma se spală şi se pune cu apă să fiarbă până scade apa. Se spală carnea, se curăţă de piei şi se toacă prin maşină, împreună cu felia de pâine înmuiată în lapte şi stoarsă. Se pune totul într-o cratiţă cu 50 g unt, se acoperă cu capac şi se lasă să fiarbă pînă scade apa ce o lasă carnea. Se amestecă cu lingura din când în când. Ceapa se toacă şi se pune cu 50 g unt şi 1/2 pahar apă în altă tigaie, pe foc să fiarbă şi să se moaie. Când a scăzut apa şi a rămas ceapa numai cu unt se toarnă peste carne, se pune pătrunjel verde tocat, sare, piper şi se amestecă. Se ia cratiţa de pe foc şi se lasă să se răcească. Apoi se amestecă cu pesmetul, smântâna şi gălbenuşurile. Albuşurile se bat spumă şi se amestecă totul uşor. Se unge cu unt un vas incasabil, se pune un strat din compoziţie, apoi un strat cu una din legumele menţionate mai sus şi iar un strat de carne şi iar leguma până se termină. Deasupra trebuie să fie un strat de carne. Se toarnă o jumătate pahar cu suc de roşii şi se dă la cuptor să se coacă.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii