Bucătăria raţională Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Bucătăria raţională: Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
05 Sep, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
20575
Marime text
Bucătăria simplificată şi raţională este nu numai o necesitate vitală, dar ea constituie cel mai de seamă şi cel mai eficace tratament în prevenirea sau vindecarea diferitelor boli. Adevăratul rol al medicului este prevenirea bolilor, mai mult decât vindecarea lor. Alimentaţia simplă şi raţională, cu alimente proaspăt preparate, ajută medicul în desăvârşirea operei sale.
Persoanele care îşi fac un scop din a se hrăni mult, cu mâncăruri complicate, care cer muncă multă, sunt cei mai mari duşmani ai organismului lor. Pentru a avea un organism sănătos, pentru a prelungi viața şi a menţine tinereţea, este absolut necesară o alimentaţie simplă şi raţională, unită cu o igienă perfectă, curăţenie, soare, aer curat, exerciţii fizice - toate ajutând la eliminarea depunerilor si toxinelor care otrăvesc organismul.
În consecință, ZIUA de Constanța își propune să vă prezinte o selecție dintre cele mai naturale și sănătoase rețete, pentru a vă proteja sănătatea.
Ponturi pentru rezultate optime
- Legumele se pun la foc cu apă rece.
- Trebuie foarte bine fierte.
- La legumele verzi, sarea se pune de la început.
- La legumele uscate, sarea se pune după ce a plesnit pojghiţa.
- Pentru gust şi îmbogăţirea în vitamine se adaugă, în momentul în care se aduc la masă, fie puţin unt, fie smântână, gălbenuş de ou, zeamă de lămâie sau aguridă şi verdeaţă.
- Dacă supa se drege cu gălbenuş de ou, acesta se adaugă în momentul când se serveşte la masă şi numai în cantitatea de supă care se consumă. Dacă supa se mai încălzeşte după ce s-a dres, oul se taie. Ca să nu se taie oul, supa dreasă se încălzeşte în baie de apă. Gălbenuşurile pentru dres se freacă mai întâi cu sare şi apă.
Supă strecurată
Ingrediente:- 2 morcovi,
- 2 păstârnaci,
- 1 - 2 fire de pătrunjel
- 1 ţelină
- 2 cepe
- 1 varză albă
- 4 cartofi
- sare
Se curăţă zarzavatul şi se taie în bucăţi mari. Se pune la fiert cu apă rece şi sare. Apa se socoteşte aproximativ câte 1/2 litru de persoană, ţinând seama că prin fierbere se evaporă jumătate şi rămâne câte o farfurie pentru fiecare persoană. Când zarzavatul s-a fiert bine, se strecoară, şi zeama obţinută, care trebuie să fie limpede, se serveşte cu pâine prăjită sau cu griş, găluşte de brânză etc. Zarzavatul fiert se poate servi cu unt, smântână, sau rece, cu maioneză ori numai cu ulei şi lămâie.
-
Supă cremă de cartofi
- 1 kg cartofi
- l/2 litru lapte
- 2 linguri unt
- 1 linguriţă făină
- sare
Cartofii curăţaţi de coajă se pun la fiert în apă rece cu sare. Se potriveşte cantitatea de apă, ca să nu rămână prea mult lichid după ce au fiert cartofii. Cartofii bine fierţi se dau prin sită, apoi, în oala în care se prepară supa, se pune untul la topit, se adaugă făina, cartofii, zeama în care au fiert şi laptele. Se potriveşte de sare. Se mai dau câteva clocote şi se serveşte fie cu pâine prăjită, fie cu brânză rasă pe deasupra. Se mai adaugă puţin unt şi smântână în momentul când se serveşte. Cine doreşte poate drege supa şi cu un gălbenuş de ou.
-
Supă cremă de fasole uscată
- 300 g fasole
- 3 linguri ulei
- sare
Se alege fasolea, se spală şi se pune la fiert cu apă rece. După primul clocot, se înlocuieşte apa în care a fiert cu altă apă fierbinte. Când fasolea este bine fiartă, se scurge de zeamă, se dă prin sită. Se pune uleiul la încălzit în vasul în care se prepară supa, se adaugă fasolea dată prin sită, se subţiază cu zeama în care a fiert, se potriveşte de sare şi se mai lasă să dea câteva clocote. Se serveşte cu pâine prăjită. Se mai poate prepara şi cu unt şi lapte. La fel se prepară supa cremă de mazăre şi linte.
-
Supă cremă de zarzavat amestecat cu legume
- 2 morcovi
- 2 fire pătrunjel
- 1 păstârnac
- 1 ţelină
- 2 cepe
- 2 cartofi
- fasole şi mazăre verde
- 2 linguri unt
- sare
Zarzavatul, legumele şi ceapa curăţate se pun la fiert cu apă rece şi sare. Când sunt bine fierte, se trec prin sită. Se topeşte untul în vasul în care se prepară supa, se adaugă zarzavatul trecut prin sită şi se subţiază cu zeama în care a fiert. Se potriveşte de sare. Se mai lasă să dea câteva clocote. Se serveşte cu pâine prăjită, unt sau smântână. Cine doreşte poate pune şi bucăţele de brânză.
-
Supă cremă de conopidă
- 1 conopidă
- 300 g cartofi
- 2 linguri unt
- 1 litru lapte
- 1 linguriţă făină
- sare
Se fierb cartofii şi conopida în apă cu sare. Bine fierte, se trec prin sită, afară de câteva mici bucheţele de conopidă, care se lasă la o parte. Se pune untul la topit, se adaugă făina şi se lasă numai puţin, astfel încât să rămână albă. Se toarnă piureul de cartofi şi de conopidă, se subţiază cu zeama în care au fiert şi se adaugă şi laptele. Se pun bucheţelele de conopidă păstrate şi se lasă supa să mai dea câteva clocote. Se serveşte cu pline prăjită, brânză şi unt, adăugate în ultimul moment. Se mai poate drege şi cu gălbenuş şi smântână.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii