Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:32 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bucătăria rațională Ouă gătite într-un mod tradițional românesc

ro

08 Oct, 2015 00:00 4902 Marime text


Omleta se prepară din ouă puţin bătute şi care se toarnă într-o cratiţă cu unt sau untdelemn fierbinte şi se prăjeşte la foc pe ambele părţi, ca şi clătita. Omleta preparată, se umple cu un aliment după dorinţă şi apoi se rulează. Umpluturile pentru omletă pot fi preparate, din: ficat de pasăre prăjit în unt şi tocat, sau şuncă tocată şi amestecată cu caşcaval ras, sau ciuperci înăbuşite în unt pe foc şi tocate, sau cartofi prăjiţi sau piure de spanac, mazăre verde sote ş.a.
  • Omleta românească

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 2 linguri (50 g) smântână
  • 200 g brânză de oi
  • sare
  • pătrunjel şi mărar verde tăiat mic
  • 50 g unt
Mod de preparare
Se bat ouăle, dar nu prea tare, se adaugă sare, verdeaţă şi smântână. Se pune într-o tigaie unt să se înfierbinte bine şi apoi se toarnă compoziţia de ouă. Se lasă să se prăjească bine ouăle şi apoi se întoarce ca să se prăjească şi pe partea cealaltă. După ce s-a rumenit frumos se răstoarnă pe o farfurie şi se aşază pe omletă un strat de brânză de oi. Se presară peste, brânză verdeaţă tocată, se rulează omleta, se presară deasupra puţină brânză şi puţină verdeaţă tocată şi se serveşte caldă.
  • Ochiuri moldoveneşti

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 30 g unt
  • sare
  • oţet
  • piper
Mod de preparare
Într-o cratiţă se pune apă cu puţină sare şi câteva picături de oţet. Când  apa clocoteşte, se trage cratiţa pe marginea aragazului şi se sparg ouăle, dându-le drumul încet în apă. Se lasă să se întărească albuşul, iar gălbenuşul să rămână mai moale. Se scot uşor, cu o lingură cu găuri şi se aşază pe o farfurie care a stat la cald pe un vas cu apă fierbinte. Se toarnă peste ochiuri unt fierbinte. Se servesc calde cu mămăliguţă.
  • Ochiuri la capac

Ingrediente
  • 4 ouă
  • 25 g unt
  • sare
Mod de preparare
Se ia o tigaie de ochiuri (cu alveole) sau în lipsă şi o tigaie simplă şi se pune unt în ea. Se pune la foc mic şi când s-a înfierbântat bine untul, se sparg ouăle câte unul şi se pune câte un ou în fiecare alveolă sau la distanţă unul de altul. Se presară sare pe albuş şi se lasă să se închege, gălbenuşul rămânând mai moale.
  • Ochiuri cu spanac

Ingrediente
  • 1 kg spanac
  • 40 g sau 2 linguri făină
  • 50 g unt
  • 200 g lapte
  • 6 ouă
Piureu de spanac
  • 1 kg spanac
  • 1 lingură făină (20 g)
  • 1 lingură unt (20 g) sau 2 linguri untdelemn (40 g )
  • o ceaşcă lapte, sare
Mod de preparare
Se spală spanacul foarte bine în multe ape. Se pune la fiert cu apă care clocoteşte. Când este fiert se scurge, se toacă pe un fund de lemn sau se dă prin sită. Se pune într-o cratiţă, se amestecă cu unt sau untdelemn, o lingură rasă cu făină şi puţin lapte. Se pune cratiţa pe plită, la foc mic şi se fierbe, amestecând să nu se prindă, până se obţine un piureu destul de gros. Se fierbe apa cu puţină sare şi se fac ochiuri în apă. Se aşază piureul de spanac cald pe o farfurie şi se fac adâncituri cu lingura în care se aşază câte un ochi.
  • Ochiuri pe crutoane

Ingrediente
  • 4—5 ouă
  • 4—5 felii de franzelă
  • 2 linguri caşcaval ras
  • sare
  • unt
Mod de preparare
Se unge o tigaie cu unt, se aşază feliile de franzelă prăjite în unt şi se sparge câte un ou pe fiecare felie. Se presară caşcaval ras. Se dă la cuptor cald până se încheagă albuşul.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii