Rețete tradiționale românești Mâncăruri din curcan
Rețete tradiționale românești: Mâncăruri din curcan
15 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6516
Marime text
Carnea de curcan este gustoasă şi are un gust deosebit. Dacă curcanul este bătrân se taie şi cu tot cu pene se pune într-un cazan cu apă rece şi se lasă până a doua zi. Apoi se opăreşte cu apă fierbinte şi se curăţă. În modul acesta carnea se mai fezandează şi devine fragedă.
- Curcan umplut
- 1 curcan potrivit ca mărime
- 1 - 1/2 lingură unt (50 g)
- 1 pahar cu apă
- Sare
- 500 g carne de viţel şi porc
- un ficat de curcan
- 8-10 castane sau ciuperci
- 1 ceapă
Se curăţă curcanul, se spală şi se umple cu următoarea compoziţie: se dă carnea de viţel şi de porc şi ficatul prin maşina de tocat, se pune ceapă pisată, sare, piper, castane coapte sau ciuperci trase în unt şi se amestecă bine totul. Se umple curcanul şi se coase la spate şi la gât; se stropeşte cu unt şi se dă la cuptor. Când a început să se rumenească se adaugă apă şi se lasă în cuptor şi din când în când se stropeşte cu zeama în care fierbe, întorcându-se curcanul din când în când pe ambele părţi. Când este gata fript, se scot picioarele, se taie felii pieptul. Se taie felii umplutura. Se aranjează pe farfurie şi se serveşte cu sosul în care s-a fript.
- Curcan fript cu guşă umplută (moldovenesc)
- 1 curcan
- 3 ouă
- 1 franzeluţă
- 100 g stafide
- 1 ceapă călită
- 50 g unt
- ficatul de curcan
- pătrunjel verde
- 1 pahar cu vin
- 1 pahar cu apă
- 1 ceaşcă lapte
- sare, piper
- 25 g unt
Se curăţă şi se spală bine curcanul. Se face o tăietură la gât prin care se scoate guşa şi se aruncă. Locul rămas gol se spală şi se sărează. Se freacă, spumă untul, se adaugă gălbenuşurile, ficatul fript şi tocat, franzeluţa fără coajă, muiată în lapte şi stoarsă, stafidele, ceapa tocată şi călită, sare, piper şi albuşurile spumă şi se amestecă bine. Cu această compoziţie se umple locul unde a fost guşa la curcan, sub pielea de la gât. Se coase tăietura ca să nu iasă umplutura. Se unge curcanul cu unt şi se aşază în tavă, se sărează şi se toarnă un pahar cu vin şi unul cu apă rece. Se dă la cuptor şi din când în când se unge cu sosul în care se frige. Dacă curcanul nu este bătrân, se frige în două ore, la foc moale. Când curcanul este gata fript, se taie pieptul în felii subţiri şi late cât este pieptul de lat. Se desfac picioarele, se scoate osul şi carnea se pune lângă piept. Se aranjează apoi feliile de piept şi carnea de la picioare jur împrejur, pe o farfurie. Se taie şi umplutura din locul guşei, în felii groase cât degetul şi se aşază în mijlocul farfurii. La masă sosul se serveşte din sosieră. Se serveşte cu garnitură de mere care s-a copt în cuptor, în tavă după ce au fost curăţate, scobite şi pus unt şi zahăr în fiecare.
- Friptură de curcan ia cuptor
- 1 curcan tânăr sau curcă
- 100 g unt
- un pahar cu vin
- sare
- puţină apă
Curcanul trebuie să fie grăsuţ, ca să fie bună friptura. După ce s-a curăţat bine se lasă două zile la rece să se fezandeze. înainte să se pună la cuptor, se presară cu sare şi se lasă o oră; apoi se pune în tavă, se adaugă untul, puţină apă, vinul şi se dă la cuptor. în timp ce se frige, se udă din când în când cu sosul lui. Focul să fie potrivit. Curcanul se întoarce când pe o parte când pe alta până s-a rumenit frumos. Când intră uşor furculiţa în pieptul lui, este gata. Sosul se serveşte în sosieră.
- Curcă friptă cu aspic
- 1 curcă
- 150 g carne de vacă
- 2 picioare de viţel
- 200 g slănină
- 150 g şuncă
- 1 morcov
- pătrunjel verde
- 2 cepe
- 1 pahar cu vin alb
- sare, piper
- 3-4 pahare de supă de carne
Se spală şi se curăţă bine curca, se îndepărtează capul, gâtul şi vârful aripilor. Într-o tavă mare se aranjează felii de slănină şi pe ele se pune curca şi în jurul ei se împrăştie bucăţele de şuncă, de carne, felii de morcov, de ceapă, pătrunjel verde tocat, sare, piper şi picioarele de viţel. Peste tot se toarnă 3-4 pahare cu zeamă de carne şi 1 pahar cu vin alb. Se acoperă cu capac şi se lasă pe plită să fiarbă înăbuşit. Când curca este fiartă se scoate zeama ce-a rămas şi se strecoară, se curăţă de grăsimi, se limpezeşte şi se dă la rece. După ce a devenit gelatină, se taie bucăţelele şi se garniseşte cu ele jur împrejur curca aşezată pe o farfurie.
- Curcan cu castane
- 20 castane
- bucăţi de carne de curcan
- 1 lingură unt (25 g)
Se pun castanele la fiert şi se lasă să fiarbă până se pot curăţa de coajă. Bucăţile de carne se rumenesc în unt. Se pune carnea rumenită împreună cu castanele curăţate în apă la fiert, în cuptor. Se lasă să fiarbă încet pînă scade apa şi carnea este fiartă.
- Curcă cu trufe la frigare
- 1 curcă
- 50 g unt
- 250 g trufe
- sare, piper
- slănină
Se curăţă bine curca, se spală, se scot intestinele şi guşa. Trufele se taie bucăţi şi se rumenesc în unt, apoi se pun toate în burta curcanului şi se coase pielea. Pieptul se înveleşte în felii de slănină şi se lasă curca până a doua zi acoperită. A doua zi se pune la frigare şi se frige încet, să o pătrundă bine focul, învârtind frigarea încet.
- Curcan pe varză acră
- 1 curcan
- 1 varză
- 200 g slănină proaspătă
- sare, piper boabe
- 1 foaie dafin
Dacă curcanul este bătrân se lasă cu pene cu tot în apă rece până a doua zi. Apoi se opăreşte şi se smulg penele, se taie, se scot intestinele, guşa şi se spală bine totul. Varza se taie subţire ca tăieţeii se amestecă cu bucăţele de slănină şi se aşază într-o tavă mare şi se adaugă boabe de piper şi dafin. Se ia curcanul. Se înveleşte pieptul în slănină şi se aşază pe varză; se dă la cuptor la foc potrivit să se frigă încet. Când curcanul este gata, se încearcă cu o furculiţă, dacă furculiţa pătrunde uşor în carne e gata; se scoate slănina de la piept şi se lasă să se rumenească pieptul. Când este rumen frumos, se scoate curcanul, se pune pe o tavă şi se lasă la căldură — iar varza se lasă în cuptor să se călească bine. Când este gata, se aranjează varza pe platou cu felii de curcan şi se serveşte.
- Gelatină de curcan
- 1 curcan
- 1 limbă afumată şi fiartă
- 200 g trufe
- 1 pahar cu vin
- 500 g carne de viţel
- piper, sare
- enibahar pisat
- pătrunjel verde tocat şi pătrunjel rădăcină
- 1 ceapă
- 2-3 foi dafin
- 1 morcov
Se curăţă şi spală bine curcanul. Se taie de-a lungul şirei spinării şi se desface în două fără să se rupă pielea de pe burtă. Se scot intestinele, apoi se scot oasele şi anume osul pieptului şi osul şirei spinării, dar foarte încet şi cu atenţie să nu se rupă pielea. Se scot apoi aripile tăind de la prima încheietură şi picioarele de la genunchi. Se scoate uşor carnea de pe oasele picioarelor dezarticulându-le prin golul burţii şi răsfrângându-le cu piele cu tot spre burtă. La fel se procedează şi cu aripile. Apoi se desface uşor carnea de pe piele, acolo unde este mai groasă; restul de carne se aşază în aşa fel încât peste tot să fie carne în acelaşi strat ca grosime. Se presară sare şi piper, enibahar pisat, pătrunjel verde tocat şi peste tot înăuntru se pune un strat de carne de viţel friptă şi tocată, iar peste tocătură se pun felii de limbă fiartă, trufe, şi din nou pătrunjel verde tocat. După aceea se coase pielea şi se înveleşte într-o cârpă foarte curată şi se leagă bine cu sfoară. Se pune la fiert în apă caldă. După ce a fiert se scoate din cârpă şi se aşază într-o cratiţă în care s-au pus feliuţe de slănină, sare, boabe de piper, 2—3 foi de dafin, o ceapă tăiată felii, morcov tăiat în rondele, pătrunjel, 1 pahar cu vin, 1 pahar cu apă. Se dă tava la cuptor la foc potrivit şi se unge din când în când cu sosul din tavă şi se înţeapă cu furculiţa. Când este gata fript se scoate şi se serveşte după ce s-a scos din cârpă în care a fost învelit.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii