Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:19 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Rețete de torturi simple pentru mese festive

ro

13 Nov, 2015 00:00 11077 Marime text


Torturile sunt prăjituri deosebite ce se servesc de obicei la mese festive sau în ocazii diverse. Torturile foarte bune se pot prepara şi cu blaturi din comerţ, la care se adaugă o cremă şi eventual frişcă după reţetele variate. Blaturile preparate în casă, după reţete din arta culinară veche şi îmbunătăţite pe parcurs sunt delicioase.
  • Linzer – tort
Ingrediente
  • 200 g nuci pisate
  • 200 g zahăr pudră
  • 400 g făină
  • 300 g unt
  • 1 linguriţă scorţişoară pisată fin
  • un vârf cuţit bicarbonat
  • 1 lingură ciocolată rasă
  • 2 ouă
Mod de preparare
Se amestecă totul, se face o pastă bine frământată. Se ia 3/4 din cocă şi se întinde o foaie care se pune în tavă. Se fac, din restul de cocă, suluri subţiri care se aşează peste foaie în lung şi în lat, lăsând între ele goluri pătrate. Se dă la cuptor, la foc potrivit. Când este copt se lasă să se răcească şi în pătrate se pun fructe, dulceaţă sau gem.
  • Tort din pişcoturi eu cremă de ciocolată
Ingrediente
  • 300 g unt
  • 300 g zahăr pudră
  • 2 linguri cu cacao (35 g)
  • 5 ouă
  • 500 g pişcoturi de şampanie
  • 1 ceaşcă cu lapte (250 g)
  • 200 g ciocolată
Mod de preparare
Se freacă bine untul cu zahărul. Ciocolata se rupe bucăţele şi se pune cu cacao să se topească pe foc mic. După ce s-a frecat bine untul cu zahărul, se adaugă câte un gălbenuş şi după fiecare se freacă cinci minute. Se pune apoi ciocolata răcită şi se amestecă bine până se încorporează toată. Se adaugă albuşurile bătute spumă tare, până nu mai cade de pe tel, şi se amestecă uşor. Apoi se ia o cratiţă de 3 kg şi se pun în ea pişcoturi unul lângă altul muiate în puţin lapte îndulcit. Se pun cu faţa în sus, iar pe margine se pun jumătăţi de pişcoturi în picioare. Se toarnă crema, iar deasupra se pune restul de pişcoturi cu faţa în jos. Se acoperă cu un capac peste care se pune o greutate. Se lasă la rece până a doua zi când se răstoarnă pe un platou şi se îmbracă în frişcă. Este delicios.
  • Tort din pişcoturi cu frişcă
Ingrediente
  • 500 g pişcoturi de şampanie
  • 1 cutie cu compot de ananas
  • 600 g frişcă
  • Se poate prepara şi cu căpşuni
Mod de preparare
Pe un platou dreptunghiular se aranjează rânduri de pişcoturi stropite cu sirop de ananas. Se taie feliile de ananas bucăţele şi se aranjează peste pişcoturi; peste ele se pune un strat de frişcă apoi iar un rând de pişcoturi însiropate, iar bucăţele re ananas şi apoi restul de frişcă peste care se aranjează bucăţele mici de ananas. Se pune platoul la rece pentru 24 ore.
  • Tort republican
Ingrediente

Blatul
  • 8 ouă
  • 8 linguri cu zahăr (240 g)
  • 8 linguri cu făină (160 g)
Crema
  • 6 ouă
  • 6 linguri zahăr (180 g)
  • 2 pahare cu lapte
  •  vanilie
  • 4 foi de gelatină
  • 500 g frişcă şi fructe zaharisite sau din dulceaţă
Gelatina se ține în apă caldă.
Blatul: se freacă gălbenuşurile cu zahăr bine de tot, se adaugă făina câte puţin și se amestecă mereu. Albușurile se bat spumă şi se amestecă uşor cu gălbenușurile. Se toarnă în forma de tort unsă cu unt şi se dă la cuptor. După ce s-a copt şi s-a răcit, se taie în două şi se însiropează cu sirop de zahăr cu rom. Se poate tăia şi în trei blaturi.
Crema: Se amestecă ouăle cu zahăr, lapte și se pune vasul la bain marie, amestecând mereu, până începe să se îngroașă. Se adaugă gelatina înmuiată în puțină apă caldă și se amestecă pe foc până se îngroașă bine. Se lasă să se răcească. Apoi se adaugă frișca și fructele tăiate mărunt și se amestecă ușor. Se așază crema între cele două blaturi. Se ornează cu frișcă și fructe și se dă la frigider.

Din aceeași categorie

Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii