Rețete tradiționale românești Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
Rețete tradiționale românești: Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
23 Nov, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
27232
Marime text
Dacă vreți să pregătiți plăcinte, ca pe vremea bunicilor, vă recomand câteva rețete pentru aluatul plăcintelor delicioase!
-
Aluat în foaie groasă pentru plăcinte I
- Prima foaie: 100 g făină, 200 g unt.
- A doua foaie: 200 g făină, 1 lingură untdelemn (25 g), 1 lingură oţet, sare, 1 ou, apă caldă
Prepararea primei foi: se amestecă făina cu untul, se frământă până se obţine o cocă şi să dă la rece.
Prepararea foii a doua: se amestecă faina, untdelemnul, oţetul, sare şi apă caldă, se frământă până se obţine un aluat moale. Se bate bine de masă şi se lasă apoi să se odihnească.
Se întinde în foaie acest aluat şi pe ea se aşază primul aluat, întins şi el în foaie. Se împătureşte şi se întinde din nou. Se repetă întinsul şi împăturitul de trei ori. Se dă ia rece. Din acest aluat se fac plăcinte care se pot umple cu brânză, carne sau mere.
-
Aluat de plăcintă II
- 200 g unt
- 200 g smântână
- 250 g făină
Se prepară un aluat bine frământat şi se dă la rece pentru o oră. Se împarte apoi în două; se întinde o foaie cât tava şi se pune pe ea o umplutură de carne. Deasupra se pune foaia a doua şi se dă la cuptor. Când este gata se taie pătrate.
-
Aluat pentru plăcintă III
300 g faină
150 g unt proaspăt
2 gălbenuşuri
o ceşcuţă smântână sau lapte
1 lingură zahăr, sare
Mod de preparare
Se amestecă totul şi se face un aluat bine frământat. Se taie în doua şi se întind două foi mari cât tava. Se pune în tavă o foaie, se pune umplutura şi deasupra se aşază foaia a doua. Se dă la cuptor fierbinte, apoi se face focul potrivit. Umplutura poate fi de brânză de vaci amestecată cu ou şi zahăr, sau de mere. Când umplutura este de carne, atunci nu se pune zahăr în aluat.
-
Aluat pentru plăcintă IV
- 500 g făină
- 3 gălbenuşuri
- 120 g unt
- 20 g drojdie
- 3 linguri smântână
- vanilie
- coajă de lămâie
- 1/4 litru lapte
- 3 linguri zahăr
Mod de preparare
Se pune drojdia într-o ceaşcă şi se înmoaie cu două linguri de lapte, adăugând apoi un praf de zahăr şi 1/2 linguriţă de făină. Se pune într-un loc cald să crească. Se pune pe planşetă făina şi se amestecă cu drojdia crescută şi cu toate celelalte alimente indicate. Se frământă bine până se obţine o cocă mai mult moale. Se întinde o foaie mare cât tava. Pe foaie se întinde umplutura.
-
Aluat pentru plăcintă V
- 1 pachet margarină
- 3/4 pahar cu zahăr
- 2 ouă
- o ceşcuţă cu lapte
- vanilie
- coaja de portocală
- un pachet praf de copt
Se prepară din toate un aluat bine frământat care se împarte în două şi se întind două foi. Între foi se pune umplutura de mere necurăţate, rase, călite pe foc şi amestecate cu zahăr şi vanilie după gust.
-
Aluat pentru plăcintă VI
- 250 g unt
- 70 g zahăr (2-3 linguri)
- 500 g făină
- 4 gălbenuşuri
- 2 linguri smântână, sare
- Mod de preparare
-
Aluat pentru plăcinta VI
- 1 ou
- o ceşcuţă mică cu untdelemn
- 2 linguri cu smântână
- 2 linguri cu zahăr şi făină cât cuprinde
- Mod de preparare
-
Aluat pentru plăcintă VIII
- 1 kg faină
- 3 ouă
- 50 g (2 linguri) unt
- un praf de sare
- apă călduţă
Se amestecă totul şi se frământă bine, se loveşte aluatul de planşetă ca şi la ștrudel. Se întinde în foaie, se stropeşte cu unt, se strânge în patru şi se dă la rece; apoi se întinde din nou şi se unge cu unt, se împătureşte şi se dă la rece pentru jumătate de oră. Se mai repetă operaţia de una — două ori şi apoi se fac două foi între care se pune o umplutură.
-
Aluat fraged pentru plăcintă
- 200 g unt sau margarină
- 2 ceşti (500 g) faină
- o linguriţă sare
- 3/4 pahar cu apă în care se pune 1 linguriţă oţet
Se amestecă făina cu celelalte alimente, se frământă bine, se întinde în foaie, se împătureşte şi se dă la rece. Se repetă operaţia de trei ori. Se întind două foi între care se pune o umplutură după gust.
-
Aluat de plăcinte şi pateuri
- 1 pachet margarina
- 6 linguri apă
- 1 lingură oţet tare
- 8 linguri cu faină pline cu vârf (160 g)
- 1 praf sare
Margarina se freacă bine cu o lingură de lemn, apoi se amestecă cu 1/2 din cantitatea de făină, se adaugă oţetul, apaşi se amestecă bine; se pune şi restul de făină, se frământă mai mult cu lingura, se face un cocoloş şi se lasă la rece, până a doua zi. Apoi se împarte aluatul în două şi se întind două foi; una se pune în tava neunsă, apoi se întinde pe ea brânză şi deasupra se acoperă cu foaia a doua. Brânză se prepară astfel: se amestecă 300 g brânză de vaci cu 300 g telemea şi se adaugă patru gălbenuşuri pe rând, apoi albuşurile bătute spumă. Se dă tava la cuptor la foc iute. Umplutura poate fi preparată şi din carne, mere, sau chiar cremă de vanilie.
-
Aluat pentru foaie subţire (românească)
- 500 g făină
- o linguriţă (10 g)
- sare
- 1/2 pahar (125 g) apă călduţă
- 1 lingură (20 g) untdelemn
Făina nu trebuie să fie rece de la cămară, ci după ce a fost ţinută în bucătărie 1-2 zile. Se pune făina într-un castron, se amestecă bine cu apa călduţă în care s-a dizolvat sarea şi cu untdelemnul. Se frământă apoi se trece pe planşetă şi se continuă frământatul, lovind aluatul de planşetă de câteva ori; apoi iar se frământă. Iar se loveşte de planşetă şi tot aşa de 7-8 ori, până ce aluatul devine elastic şi moale. Pe o masă mare se aştere o faţă de masă curată, albă, peste care se presară faină. Se aşază aluatul la mijlocul mesei şi se acoperă cu o cratiţă fierbinte. Se lasă aşa un sfert de oră. Se îndepărtează apoi cratiţa şi aluatul se întinde cu sucitorul. După aceea se introduc mâinile sub foaie, cu dosul palmelor în sus şi se întinde uşor foaia trăgând încet aluatul spre marginea mesei de jur împrejur, până se ajunge sub marginea mesei, întinsul foii se face foarte uşor, ca să nu se rupă. Marginile foii rămân de obicei mai groase şi ele se rup încet şi se îndepărtează. Foaia trebuie sa fie atât de subţire încât să se întrevadă prin ea ţesătura feţei de masă. Nu trebuie să rămână în ea porţiuni mai groase, ci să fie uniform de subţire. Se lasă să se usuce.
Pe măsură ce se usucă, se stropeşte cu unt topit şi călduţ, cu ajutorul unei pene, ca să nu se rupă când se va rula. Nu se lasă să se usuce prea tare. Marginile foii, care au depăşit masa, se ridică uşor peste foaie şi se stropesc şi ele cu unt. Această foaie se umple cu diferite preparate, se rulează şi se coace în cuptor.
-
Umpluturi pentru aluaturi
- Nuci măcinate, amestecate cu zahăr, puţin lapte şi ţinute puţin pe foc până devine ca o cremă, amestecând să nu se prindă. În loc de lapte se poate folosi albuş bătut spumă, dar în acest caz nu se mai pun pe foc, ci se amestecă numai.
- Cireşe amare sau vişine fără sâmburi şi puţin stoarse. Se presară foaia de aluat cu zahăr şi apoi se împrăştie uniform fructele şi se rulează. Se dă la cuptor.
- Merele curăţate de coajă se taie felii subţiri, se pun într-un castron şi se amestecă cu zahăr şi un vârf de cuţit cu scorţişoară. Foaia de aluat se presară cu pesmet şi se aşază merele pe marginea foii, în formă de sul. Se rulează apoi foaia începând de la marginea cu mere. Se taie ruloul în bucăţi după lungimea tăvii. Se unge tava cu unt, se aşază rulourile şi se ung cu unt. Se dau la cuptor.
- 1 kg carne vacă, 1 felie franzelă, 1 ou, sare, piper, 100 g unt, 4 cepe, 2 linguri cu smântână, pătrunjel verde tocat, 1 pahar (250 g) lapte, 1 ou. Se curăţă carnea de pieliţe, se taie bucăţele şi se toacă prin maşina de carne împreună cu felia de pâine înmuiată în apă şi stoarsă. Ceapa se curăţă şi se toacă mic, apoi se amestecă cu carnea şi cu pătrunjelul verde tocat mic. Se pune într-o cratiţă unt, se adaugă compoziţia de carne şi se lasă să fiarbă la foc mic în zeama ce o lasă carnea până începe să se rumenească. Se ia de pe foc, se lasă să se răcească, se adaugă sare, piper, oul, smântâna şi se amestecă bine. Se ia apoi din această compoziţie cu lingura şi se aşază în formă de sul pe una din marginile foii de aluat. Se rulează, se taie bucăţi lungi cât tava şi se aşază în tava unsă. Peste rulouri se toarnă laptele în care s-a bătut un ou. Se lasă până când laptele este supt bine de rulouri, apoi se ung cu unt şi se dau la cuptor, la foc potrivit. Se serveşte caldă.
- 400g brânză de vaci bine stoarsă, 3 ouă, 1 lingură făină, 1 lingură (25 g) griş sau pesmet fin, 2 linguri cu smântână, 1 praf sare, 1 pacheţel zahăr vanilat coajă de lămâie rasă, 100 g stafide, zahăr după gust. Brânza de vaci se dă prin sită sau se frământă foarte bine cu dosul unei linguri de lemn. Se adaugă apoi făina, grisul, smântână, sare, vanilie, stafide, gălbenuşurile şi se amestecă. La urmă se adaugă un albuş bătut spumă. Cu această compoziţie se umple foaia de aluat subţire, se rulează şi se aşează în tava unsă cu unt, după ce s-a tăiat, ruloul în bucăţi lungi, cât tava. Se dă tava la cuptor să se coacă.
- 50 g unt, 500 g urdă, 2 ouă, 2 linguri cu smântână, 100 g unt, sare. Se amestecă urda cu ouă, smântână şi sare. Foile de aluat se ung cu unt topit. Se aşază 2-3 foi una peste alta în tavă, se pune un strat de urdă. Se acoperă cu alte 2-3 foi şi se dă la cuptor. Când este coaptă se taie de caldă. Se poate întinde aluatul într-o singură foaie, se unge cu unt, se aşează într-una din marginile foii compoziţia de urdă, se rulează, se unge ruloul cu unt şi se dă la cuptor. Se taie caldă.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii