Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
19:16 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Rețete plăcinte şi învârtite

ro

29 Nov, 2015 00:00 12092 Marime text


Cum am putea să sărbătorim ZIua României decât cu o plăcintă românească, bună și gustoasă!
  • Plăcinte cu carne, coapte în unt

Ingrediente
  • 3 ouă
  • 3 linguri (75 g) cu unt
  • 1/2 pahar lapte
  • 400 g făină
Mod de preparare
Umplutura de carne este la fel cu cea care se prepară pentru pateuri. Se prepară un aluat bine frământat din făină, lapte, ou, unt. Se întinde o foaie, se, unge cu unt topit, se împătureşte şi se dă la rece. Se repetă operaţia de trei ori. Apoi se întinde o foaie groasă de 3-4 mm se taie pătrate, se umple cu carnea preparată, se adună în diagonală capetele pătratului deasupra umpluturii, se lipesc marginile prin apăsare şi se prăjesc în unt fierbinte.
  • Plăcinte cu brânză, coapte în untdelemn

Ingrediente
  • 1 pahar cu lapte
  • 1 ou
  • 4 linguri (100 g) cu smântână
  • 1 lingură untdelemn fierbinte
  • 700 g făină
  • 100 g unt
  • 400 g brânză de burduf
  • 1/2 litru untdelemn
Mod de preparare
Se prepară un aluat moale din o lingură făină opărită cu 1 lingură untdelemn fierbinte. Se adaugă apoi restul de făină, lapte, ou şi smântână. Se bate aluatul de masă şi se frământă bine. Se face din el un sul şi se taie 10 bucăţi. Se întind zece foi şi se ung cu unt. Se aşază apoi una peste alta, se rulează şi se lasă 30-40 minute. Apoi se întinde o foaie, se aşază pe jumătate de foaie, la distanţe, grămăjoare de brânză amestecate cu ou, se acoperă cu restul foii şi se taie plăcinţelele în formă rotundă cu paharul, sau se taie cu ruleta în pătrate. Se prăjesc în untdelemn fierbinte.
  • Plăcinte mocăneşti cu refrec

Ingrediente
Aluat: 10 ouă, 1 ceaşcă untdelemn (240 g), 1 ceaşcă apă caldă, făină cît cuprinde ca să fie un aluat potrivit de tare.
Umplutura: 500 g brînză de burduf, mărar verde tocat.
Mod de preparare
Se prepară din făină, ouă, untdelemn şi apă un aluat care se frământă bine şi apoi se lasă „să se odihnească" puţin. Se taie apoi bucăţi şi se întind foi mari cât o farfurie. Se pune pe fiecare foaie brânză de burduf amestecată cu mărar verde tocat fin. Deasupra se pune o foaie şi se lipeşte de prima jurîmprejur, răsucind puţin marginea spre interior. Se prăjesc în untdelemn fierbinte.
  • Vărzări - poale-n brâu

Ingrediente
  • 1 kg făină
  • 40 g drojdie
  • o ceaşcă cu lapte
  • 5 ouă
  • 2 linguri cu untdelemn (50 g) (eventual şi o linguriţă zahăr tos)
  • 100 g unt
  • 1 varză dulce sau murată
Mod de preparare
Se pune pe masa de aluat făina şi se încorporează în ea drojdia înmuiată, laptele, ouăle, untdelemnul şi se frământă bine de tot. Se modelează un sul, se taie bucăţi mari cât un măr. Se întind foi de mărimea unei farfurii mijlocii. Se toacă varza, se sărează şi după cinci minute se stoarce şi se pune la foc să se călească foarte bine cu untdelemn. Se umplu foile de aluat cu grămăjoare de varză călită şi se fac plăcinte poale-n brîu. Se ung cu untdelemn cald, se pun în tavă şi se coc lacuptor. Când sunt coapte se scot şi se ung din nou cu untdelemn sau cu unt cald. Cine doreşte poate înlocui untul cu untura.
  • Plăcintele „poale-n brâu" moldoveneşti

Ingrediente
Aluat: 750 g făină, 3 ouă, 30 g drojdie, 1 linguriţă zahăr (10 g), 3 linguri pline cu smântână (100 g), 100 g unt topit sau margarină, 2 linguri untdelemn (35 g), 1/2 ceaşcă lapte, puţină sare, încă 100 g unt pentru uns.
Umplutura: carne preparată ca pentru pateuri sau 450 g caşcaval ras fără ou sau telemea cu ou. Se poate face şi cu 300 g brânză de vacă îndulcită şi cu ou.

Mod de preparare
Se pune drojdia înmuiată în puţin lapte călduţ şi îndulcit cu o linguriţă zahăr şi amestecat cu puţină făină, să crească. Se face un aluat din făină, ouă, drojdia crescută, smântână, lapte, 100 g unt topit, untdelemn, şi sare. Se frământă bine şi se lasă puţin să crească. După ce a crescut puţin se întinde foaia, se taie în pătrate, se umple cu carne sau brânză şi se lipesc colţurile, două câte două, în diagonală, deasupra umpluturii. Se aşază în tavă şi se lasă să mai crească puţin. Se ung plăcintele cu unt topit călduţ şi se dă la cuptor. Când sunt coapte, se scoate tava din cuptor şi din nou se ung cu unt topit cald. Se servesc calde. Se fac 30—32 plăcinţele. Se mai pot umple şi cu carne şi ciuperci. 500 g carne, 10—12 ciuperci, 1 ou, 1 ceapă, sare, piper, 50 g unt. Se toacă carnea prin maşină cu ceapa şi se amestecă cu ciupercile tocate foarte mărunt. Se pun într-o cratiţă cu 50 g unt, se acopere cu capac să fiarbă în zeama ce o lasă carnea şi ciupercile. Se amestecă, cu lingura de lemn, din când în când. Când începe a se rumeni, se ridică de pe foc, se pune sare, puţin piper, se lasă să se răcească, apoi se pune oul şi se umplu plăcinţelele;  se ung cu ou şi se pun la cuptor să se coacă.
  • Plăcinţele

Ingrediente
  • 100 g unt
  • 100 g făină
  • 100 g brânză de vaci
  • puţină sare
Pentru umplutură: 250 g brânză de vaci, 1 ou, 2 linguri zahăr.

Mod de preparare
Se face din unt, făină, brânză de vaci şi sare un aluat moaie. Se întinde o foaie pătrată, se împătureşte în patru, se dă la rece pentru 10 minute. Se repetă operaţia de 2-3 ori. Apoi se întinde o foaie mai mare, se taie pătrate, se pune brânză de vaci am cât cu ou, sare şi foarte puţin zahăr. Se fac plăcinţele, se pun în tavă şi se coc la cuptor. Se servesc calde. Se pot umple şi cu carne sau caşcaval. Se poate face din acest aluat şi saleuri.
  • Plăcinta cu nuci, în foaie subţire

Aluatul ca în reţeta „Aluatul pentru foaie subţire". Această plăcintă mai este cunoscută şi sub numele de ştrudel. 500 g nuci măcinate, zahăr tos.
Mod de preparare
Se aşază pe planşetă foaia subţire de aluat, se stropeşte cu unt călduţ, se presară zahăr tos peste toată foaia şi peste zahăr se presară uniform nuca măcinată, se rulează apoi în sul şi se taie bucăţi lungi cât tava. Se aşază sulurile uşor în tavă, se ung cu unt, şi se pun în cuptor fierbinte Ia început, apoi se domoleşte focul. După ce s-au copt, cine doreşte, poate să însiropeze rulourile.
  • Plăcintă cu urdă în foaie subţire românească

Aluatul ca în reţeta „Aluatul pentru foaie subţire".
Umplutura: 50 g unt, 500 g urdă, 2 ouă, sare, 2 linguri, sau 100 g smântână, puţin mărar verde tocat.
Mod de preparare
Se întinde aluatul în 6 foi subţiri, mari cât tava. Se amestecă urda cu ouă, smântână şi sare. Se pun 2-3 foi, unse cu unt, în tavă şi peste ele se întinde compoziţia de urdă. Se acoperă cu alte trei foi unse cu unt. Se dă la cuptor. Când este coaptă se taie de caldă. Aluatul se poate întinde într-o singură foaie subţire, se pune urda şi se rulează. Se unge cu unt şi se dă la cuptor.
  • Învârtită moldovenească

Ingrediente
  • 1 kg făină
  • 1 praf de sare
  • 1 pahar cu apă călduţă
  • 1 lingură de untdelemn
  • 100g untură topită
  • 200 g zahăr
Mod de preparare
Se prepară aluatul ca în reţeta „Aluatul pentru foaie subţire".
Se taie aluatul în 7-8 bucăţi mari cât un măr şi se întind pe rând foi subţiri ca în reţeta sus amintită. Fiecare foaie se unge cu untură topită şi peste untură se presară un strat de zahăr. Se aşază foile una peste alta şi se rulează. Se apucă apoi ruloul de capete şi se lungeşte răsucindu-l până devine un sul lung şi răsucit, se aşază într-o cratiţă unsă cu unt, învârtind sulul în formă de melc. Se dă la cuptor fierbinte. După ce s-a copt se scoate, se taie ca tortul şi se serveşte cu sirop de vanilie.
  • Turte tradiţionale pentru sărbătorile de iarnă

Ingrediente
  • Aluat preparat ia fel cu cel din reţeta „Aluatul pentru foaie subţire"'.
  • 500 g nuci măcinate
  • 150 g zahăr
  • 1 litru sirop
  • coajă rasă de lămâie
  • 1 lingură apă de flori
Mod de preparare

După ce s-a întins foaia de aluat, se taie forme rotunde cu ajutorul marginii unei farfurii.
Se coace fiecare foaie pe plita (mai mult se usucă, fără să se rumenească) sau pe fundul unei cratiţe în cuptor. După ce s-au copt toate foile, se unge pe rând câte o foaie cu sirop, se presară nuci amestecate cu zahăr şi se aşază una peste alata pe un platou mare. Se toarnă peste ele restul de sirop şi se lasă 24 ore să se îmbibe bine cu siropul. Când se serveşte se taie ca tortul.
  • Julfa sau Pelincile Domnului

Ingrediente
  • 3 kg seminţe de cânepă (sau seminţe de bostan cojite)
  • 1 kg făină albă
  • 1 praf sare
  • 1 pahar apă călduţă
  • 500 g zahăr
  • 1 linguriţă untdelemn
  • câteva linguri de miere de albine
Mod de preparare
Se prepară aluatul ca în reţeta „Aluatul pentru foaie subţire" şi foile se taie şi se coc în tigaie sau în cuptor. Seminţele de cînepă se pun la uscat (seminţele de bostan se prăjesc). După ce s-au uscat bine se pisează în piuliţa de lemn, apoi se vântură în mâini ca să se îndepărteze cojile. Miezul alb obţinut se pune cu apă caldă pe aragaz, la foc mic, şi se lasă până se ridică deasupra apei ca o pastă. Această pastă se ia cu lingura cu găuri, lăsând să se scurgă apa, şi se pune într-un vas în care se amestecă bine cu zahăr după gust sau cu miere de albine până se face o pastă. Se ia câte o foaie de aluat coaptă şi se acoperă cu un strat de pastă de cânepă, aşezându-le una peste alta pe un platou. Se însiropează. Se taie felii când se serveşte. Cine doreşte poate presăra peste pasta de cânepă de pe fiecare foaie, nucă măcinată.

Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii