Rețete tradiționale românești Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
Rețete tradiționale românești: Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
01 Dec, 2015 08:40
ZIUA de Constanta
8246
Marime text
25 de zile până la Crăciun. Mult a fost, puțin a mai rămas! Vă prezint câteva rețete de prăjituri de casă pe care le puteți pregăti de sărbători și la diverse ocazii pe care le veți avea în familie.
-
Melci cu cremă de nuci
- 500 g aluat de cozonac
- cremă de nuci în care s-a pus şi puţină scorţişoară
Pe masa de aluat presărată cu făină, se întinde o foaie dreptunghiulară groasă de 1/2 cm pe care se aşază, în strat, crema de nucă. Se rulează ca un sui şi se taie în bucăţi groase de 2-3 degete. Se unge o tavă cu unt, se aşază melcii cu tăietura în sus, se turtesc puţin, se iasă vreo 10 minute să crească, apoi se dau la cuptor. Când s-au copt se scot şi se înmoaie în sirop de zahăr.
-
Melci cu marmeladă şi nuci
- 2 pahare (320 g) cu făină
- 30 g drojdie
- 1 ceaşcă (240 g) cu untdelemn
- 1 ceşcuţă cu lapte sau sifon
- sare
- 1 linguriţă (10 g) zahăr
- vanilie
- 200 g marmeladă amestecată cu nuci măcinate
Se înmoaie drojdia în lapte călduţ şi se toarnă în făină. Se adaugă untdelemn, sare, zahăr şi se amestecă frământând apoi foarte bine aluatul. Se împarte în două şi se întind două foi dreptunghiulare pe care se pune marmeladă cu nuci se rulează, se taie felii groase de 3 degete şi se aşază într-o tavă. Se lasă puţin si crească şi apoi se dau la cuptor, la început cu foc moale. Când sunt gata coapte, se pudrează cu zahăr.
- Pandişpan
- 8 gălbenuşuri
- 8 linguri cu zahăr
- 1 pachet zahăr vanilat coaja de lămâie
- 8 linguri cu făină
- 8 albuşuri spumă
- zahăr pudră
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până se face spumă, se adaugă vanilie, coajă de lămâie, faina şi se bat bine. Se pune apoi albuşul spumă şi se amestecă uşor. Se unge tava cu unt, se presară făina, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor. Când este gata se pudrează cu zahăr pudră.
-
Cornuri cu mac
- 400 g aluat de cozonac
- 250 g mac
- 500 g nuci
- 5 linguri (125 g) zahăr
- vanilie
- 500 g lapte
Se spală macul într-o sită şi apoi se opăreşte, lăsându-i 24 ore să se usuce. După ce s-a uscat, se pune într-un sirop de lapte şi zahăr şi se lasă să fiarbă. În timpul cât fierbe se adaugă nuci tăiate, vanilie şi se lasă să scadă. Se dă apoi deoparte să se răcească. Pe masa de aluat, presărată cu făină, se întinde foaia de aluat de cozonac şi se taie în triunghiuri cu latura de 8-9 cm. Pe fiecare triunghi se pune cremă de mac dar numai o fâşie mai mică decât lungimea laturii. Apoi se rulează şi se răsuceşte dând forma de corn. Se aşază cornurile într-o tavă, se ung cu ou şi se dau la cuptor.
-
Optari moldoveneşti
- 1 kg aluat de cozonac
- 500 g nucă măcinată
- 500 g miere de albine
Se fasonează din aluat suluri subţiri cât un deget şi lungi de 30 cm. Aceste suluri se răsucesc două câte două şi H se dă forma de 8. Se pun în tavă, la distanţă unul de altul, se acoperă cu un şervet ş-i se lasă să crească. Apoi, se ung cu ou bătut şi se dau la cuptor. Când sunt copţi se ia câte unul şi se înmoaie cu faţa în jos în miere de albine topită şi apoi în nuci măcinate. Se aşază cu faţa în sus pe o farfurie.
-
Covrigei
- 500 g făină
- 20 g drojdie
- 1 ceaşcă (250 g) lapte
- sare
- 3 ouă
- 120 g unt
Se prepară din făină, drojdie crescută în lapte cu puţin zahăr, gălbenuşuri şi unt, topit, un aluat. Se lasă să crească. Se pune apoi pe masa de aluat presărată cu făină şi se fac din el covrigei mici. Se aşază în tavă, se ung cu gălbenuş de ou bătut şi se dau la cuptor.
-
Covrigei cu chimen
- 400 g făină
- 200 g lapte
- 20 g drojdie
- 2 linguriţe (20 g) cu zahăr
- puţină sare
- 50 g unt
- chimen
Se dizolvă în puţin lapte călduţ drojdia. Se pune făina într-un vas se adaugă drojdia, laptele, zahărul, sare, untul şi se frământă bine, până se obţine un aluat omogen, Pe masa de aluat, presărată cu faină, se pune aluatul, se modelează un sul, se taie bucăţi, fiecare bucată se întinde cu sucitorul în foaie. Fiecare foaie se taie în patru triunghiuri şi fiecare triunghi se rulează, se dă forma de covrigei, se unge cu ou, se presară chimen. Se aşază în tavă şi se dau la cuptor.
-
Cornulețe cu cremă ele nuci
- 220 g unt
- 200 g smântână
- 400 g făină
- 4 gălbenuşuri
- 1 lingură (25 g) unt
- 200 g
- nuci măcinate
- 4 albuşuri spumă
Se amestecă bine făina cu untul, se adaugă smântână, gălbenuşurile şi se frământă până se obţine o cocă omogenă. Se modelează din ea un sul, se taie bucăţi, fiecare bucată se întinde în foaie şi se unge cu unt topit. Se rulează fiecare foaie şi se lasă jumătate de oră la rece. În acest timp se amestecă nuca măcinată cu albuşul spumă sau cu puţin lapte şi zahăr până se obţine o cremă. Se iau sulurile de aluat, se taie bucăţele. Fiecare bucăţică se întinde cu sucitorul în foaie. Pe fiecare foaie se aşază un strat de cremă de nucă, dar să nu acopere foaia până la margine. Se rulează, se dă forma de cornuleţ, se aşază în tavă şi se dă la cuptor. Când sunt coapte se scot şi se pudrează cu zahăr.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii