Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
17:42 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.

ro

06 Dec, 2015 00:00 4492 Marime text


Carnea de porc formează deliciul unor mâncăruri şi preparate tradiţionale. Este mai dulce la gust şi din cauza grăsimii. De la porc se folosesc toate părţile componente — carne, sânge, măruntaie, cap, picioare etc.
Calitatea I: şunca sau pulpa, muşchiul, cotletele.
Calitatea a ll-a: gât, spata şi pieptul, burta.
Calitatea a lll-a: capul, picioarele.
  • Pulpă condimentată (Jambonul)

O pulpă de porc de la piciorul din spate, de la care se scoate osul şi carnea se ţine zece zile cu sare şi silitră, boabe de piper, foi de dafin, coriandru într-un vas adânc, smălţuit. În fiecare zi se întoarce carnea, când pe o parte, când pe alta. După zece zile se scoate de la sare, se şterge, se rulează şi se leagă bine cu o sfoară în lat şi în lung. Se lasă două zile să se usuce şi apoi se pune la fum unde se lasă două zile. Când se serveşte, se fierbe întreagă sau se taie câte o bucată după nevoie. La fiert se pune bucata de jambon cu 1 - 1/2 litru apă, 2 foi de dafin, câteva boabe de piper şi se lasă la foc mic 2 ore și ½- 3 ore. Când apa a scăzut, se toarnă un litru de vin alb şi se lasă să fiarbă până carnea devine fragedă. Se la de şi se lasă până se răceşte. Apoi se scoate, se taie felii subţiri şi se serveşte. Se face jambon copt în aluat. Se face o cocă din făină, ou, puţin unt şi apă. O groasă de jambon se înveleşte în foaia de aluat şi se pune la cuptor.
  • Cârnaţi româneşti

Cârnaţii se prepară din carne tocată amestecată cu condimente şi puse în intestinul subţire, care trebuie să fie foarte bine curăţat şi spălat, să nu aibă pe el grăsime şi nici miros. Intestinul subţire se pregăteşte răzuindu-l bine cu muchia unui cuţit şi pe faţă şi pe dos şi spălându-l în multe ape reci. Maţele spălate se sărează puternic şi se păstrează la rece. Cârnaţii se prăjesc proaspeţi sau afumaţi.
  • Cârnaţi I

Ingrediente
  • 1 kg carne
  • 250 g slănină
  • 3 căţei de usturoi
  • sare, piper
  • intestine subţiri
Mod de preparare
Se dă carnea prin maşina de tocat. Se taie slănina cubuleţe foarte mici. Se amestecă slănina cu carnea tocată, puţină apă cu zeamă de usturoi, sare şi piper şi cu această compoziţie se umple maţul cu ajutorul maşinii de tocat carne la care, în locul sitei şi al cuţitului, s-a aplicat pâlnia de umplut cârnaţi. Se prăjesc în untură sau untdelemn în cuptor la foc potrivit. Se prăjesc şi pe grătar sunt chiar foarte apreciaţi, sau pe jar.
  • Cârnați lI

Ingrediente
  • 1 kg carne pulpă fără tendoane
  • 3 căţei de usturoi
  • sare, boia, piper, coriandru
Mod de preparare
Carnea cu slănină se dă prin maşina de tocat dar de două ori. Se adaugă în carne sare şi condimente şi se amestecă. Cârnaţii se umplu în acelaşi mod ca în reţeta „cârnaţi I".
  • Cârnaţi de Săpoca, Buzău

Ingrediente
  • 500 g carne de porc
  • 1 kg carne de oaie
  • intestine subţiri de oaie
  • ardei iute pisat din abundenţă
  • sare, piper
Mod de preparare
Se spală şi se dă carnea prin maşină, se amestecă cu boia, sare, piper şi ardei iute. Cu această compoziţie se umplu intestinele mai subţiri de oaie. Apoi se pun la aer uscat să se zvânte bine până se întăresc. Se servesc neprăjiţi ca aperitive. Este un cârnat iute tare.
  • Trandafiri moldoveneşti

Se prepară la fel ca în reţeta „Cârnaţi l", cu deosebirea că se mai pune în carne şi nucşoară, cimbru, coriandru şi zeamă de usturoi. Se pot usca şi afuma pentru păstrare.
  • Cârnați haiduceşti

Ingrediente
  • 1 kg carne
  • 200 g slănină tocată
  • sare, piper, ardei iute
  • maghiran
  • coriandru
  • intestine de oaie
Mod de preparare
Carnea se curăţă, se spală şi se toacă cu satârul. Apoi se amestecă cu slănina afumată şi tocată, cu condimentele, şi cu această compoziţie se umple intestinele de oaie. Se atârnă la loc uscat cu curent de aer, să se usuce. După ce s-au uscat se afumă 2-3 zile. Se frig numai pe grătar sau în ţepuşă pe cărbuni.

Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii