Rețete tradiționale românești Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
Rețete tradiționale românești: Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura
07 Dec, 2015 10:59
ZIUA de Constanta
9820
Marime text
Pentru masa de Crăciun, fiecare român se pregătește temeinic. Versatilitatea bucătăriei românești în a prepara diverse mezeluri de casă se extinde și la metodele de păstrare a cărnii pe toată durata iernii: uscare, afumare, carne în untură etc. Nu uitați că este foarte importantă materia primă: folosiți carne de porc proaspătă, condimente și mirodenii de bună calitate. Evident, regulile stricte de igienă se impun atunci când preparați mezeluri în casă.
Fripturi din carne de porc
-
Şorici fript
-
Tochitură specific moldovenească
-
Frigărui de porc
- 750 g carne de porc
- o lingură untură (25 g)
- 3 cepe
- zeamă de lămâie
Se spală carnea, se taie bucăţi mici şi se înfig în frigare; între bucăţelele de carne se pune felii de ceapă. Se aşază la foc şi se mişcă continuu. Când s-au prăjit bine se scot de pe frigare, se aşază pe o farfurie şi se stropesc cu unt şi cine doreşte şi cu zeamă de lămâie.
-
Purcel la tavă
- 1 purcel de lapte tăiat şi curăţat, spălat
- zeamă de lămâie
- sare, piper
- untură şi untdelemn
- cimbru
Se spală foarte bine purcelul, se unge cu zeamă de lămâie şi pe dinafară şi pe dinăuntru, se sărează, se pipărează şi se lasă aşa o oră. Se aşază într-o cratiţă pe un grătar de lemn, se pune untură şi untdelemn, puţină apă, cimbru şi se dă la cuptor. Din când în când se stropeşte bine cu grăsimea în care se prăjeşte. Când este bine făcut, se lasă să se rumenească frumos şoriciul. Când este gata se aşază pe o farfurie caldă. Se taie felii subţiri când se serveşte la masă.
Muşchi de purcel la frigare
Ingrediente
- 1 kg muşchi de porc
- mălai, sare
Se curăţă muşchii de pieliţe, se sărează, se dau prin mălai şi se frig la frigare. Se servesc calzi cu salată.
-
Friptură de porc Ia tavă
- 1 kg pulpă de porc
- 1 pahar cu vin
- 50 g (1 lingură plină) cu unt
- 3-4 căţei de usturoi
- 1 pahar cu vin
- piper
Se spală carnea, se presară cu sare, piper, se unge cu unt şi usturoi pisat, se lasă aşa vreo două ore, apoi se aşază într-o cratiţă în care se pune unt, vin, puţină apă şi se dă la cuptor să se frigă încet. Se stropeşte din când în când cu apă caldă. Când este fragedă şi frumos rumenită este gata. Se serveşte cu garnituri de cartofi pai şi salată sau murături. Se pot face cartofii tăiaţi în sferturi şi se pun în tavă lângă friptură să se rumenească.
-
Friptură de porc cu sos de castraveţi
- 500 g carne de la pulpă sau muşchi
- 1 ceapă
- 2 castraveciori muraţi în saramură
- 1 lingură cu muştar
- 1 pahar cu vin
- 1/2 pahar cu sos de roşii
- sare, piper
- 2 linguri cu smântână, 100 g unt
Se taie carnea în felii groase, se sărează şi se pipărează, se prăjesc în unt pe ambele părţi, Ceapa se toacă şi se căleşte în unt, apoi se pune peste carne şi se adaugă castraveciorii tăiaţi ca tăieţeii de subţiri, muştarul, sosul de roşii, vinul şi se dă la cuptor să fiarbă înăbuşit. Când carnea este fiartă se adaugă în sosul ei smântână şi se lasă să mal dea câteva clocote.
-
Purcel cu castane şi orez
- 1 purcel de lapte
- 100 g orez,
- 20 castane
- ficatul de la purcel
- pătrunjel şi mărar verde
- sare, piper
- 1 pahar cu vin
- un păhărel cu rom
Se curăţă purcelul, se despică la burtă, se scot intestinele, se spală bine şi se stropeşte cu rom. Ficatul se taie bucăţele şi se prăjeşte în unt. Se spală şi se fierbe orezul, se curăţă castanele şi se fierb. Se toacă verdeaţa. Se amestecă apoi totul adăugând sare şi piper şi se umple purcelul. Se coase burta şi se aşază în tavă. Se unge cu unt, se toarnă un pahar cu vin şi se pune la cuptor, la foc mic să se frigă încet.
-
Cotlete fripte în unt
- 4-5 cotlete sau felii de muşchi
- 100 g unt
- 150 g caşcaval
- 1 lingură pesmet
- sare, piper
Se bat puţin cotletele cu ciocanul de lemn, se sărează, se pipărează şi se dau prin caşcaval ras amestecat cu pesmet fin. Se pun într-o tigaie cu unt fierbinte şi se frig pe ambele părţi.
- Cotlete de purcel Ia grătar
- 1 kg cotlete de purcel
- sare
- mălai
Se bat cotletele puţin cu ciocanul de carne, se sărează, se bat prin mălai şi se pun pe grătar să se frigă.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii