Rețete tradiționale românești Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.
Rețete tradiționale românești: Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă,
13 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
8993
Marime text
Pentru masa de Crăciun, fiecare român se pregătește temeinic. Versatilitatea bucătăriei românești în a prepara diverse mezeluri de casă se extinde și la metodele de păstrare a cărnii pe toată durata iernii: uscare, afumare, carne în untură etc. Nu uitați că este foarte importantă materia primă: folosiți carne de porc proaspătă, condimente și mirodenii de bună calitate. Evident, regulile stricte de igienă se impun atunci când preparați mezeluri în casă.
-
Tobă
Se pârlesc urechile, se rad foarte bine şi se spală. Se fierbe limba, se curăţă de pieliţa groasă. Se curăţă ficatul de pieliţe.
Se fierbe muşchiul, limba, ficatul, urechile şi picioarele. Se taie carnea de la toate mărunt. Se amestecă cu feliuţe subţiri de slănină, sare, piper. Se adaugă puţină zeamă concentrată preparată ca pentru piftie din picioare de porc. Cu compoziţia obţinută se umple stomacul de porc, se coase şi se pune la fiert în zeama în care au fiert muşchiul, ficatul etc. Când este gata se scoate şi se pune la presă între două scânduri cu o greutate deasupra. Când se serveşte se taie feliuţe subţiri.
-
Caltaboşi umpluţi cu mălai (crupe) şi fumări (chişcă)
- 1 kg crupe
- 1 maţ gros de porc
- 250 g jumări
- 200 g slănină tocată
- sare
- două cepe
Se curăţă maţul de grăsime şi se spală foarte bine pe ambele părţi, se freacă cu mălai şi se spală în multe ape. Se opăresc crupele, se amestecă cu jumări tocate sau cu slănină tocată, cu sare şi ceapa tăiată mic şi trasă în untdelemn şi cu această compoziţie se umple intestinul de porc. După ce s-a umplut se leagă maţul la ambele capete şi se pune să fiarbă în apă fierbinte. Când este gata se prăjeşte în untură fierbinte. Prăjit la cuptor este foarte bun.
-
Caltaboşi umpluţi cu came
- 1 kg carne de porc
- 100 g slănină
- 2 linguri cu orez
- 2 cepe mari rase
- sare, piper
- cimbru
- piper boabe
- un maţ gros de porc
Se dă carnea şi slănina prin maşina de tocat şi se amestecă cu orezul care a fost umflat în apă, ceapa călită puţin, sare, piper, cimbru şi puţină zeamă de carne sau apă. Maţul se spală bine cu mălai, se curăţă de grăsime, se spală cu apă rece pe ambele părţi ca să iasă mirosul. Se umple cu compoziţia de carne, dar nu prea tare, căci la fiert orezul se umflă. Se pune apă la fiert cu o frunză de dafin şi câteva boabe de piper. Când apa dă în clocot se pune caltaboşul şi se lasă să fiarbă la foc mic. In timp ce fierbe, se înţeapă din loc în loc cu un ac, ca să nu plesnească. Când caltaboşul se lasă la fundul vasului, este gata fiert. Se scoate din oală şi se pune la rece. Se serveşte fiert sau prăjit. La prăjit se pune într-o cratiţă cu untură sau untdelemn, se prăjeşte în cuptor să prindă crustă.
-
Chişcă de Bucovina
Ingrediente
- 1 stomac de purcel
- 3 kg carne de porc
- 150 g slănină
- sare, piper
- nucşoară
- cuişoare
- coriandru
Se taie carnea în felii în formă de felii de pepene cu care se îmbracă pereţii stomacului care a fost în prealabil foarte bine spălat şi pe dinăuntru şi pe dinafară. Se toacă în maşină de două ori carnea de porc, se amestecă cu 150 g slănină tăiată în cubuleţe șorici, se condimentează, se amestecă foarte bine şi se umple stomacul de porc care a fost „tapetat” cu feliile de carne. Stomacul astfel umplut ia forma unui dovleac. Se coase capătul pe unde s-a umplut şi se pune la fiert în apă fierbinte cu sare, 2 foi de dafin, 5-6 boabe de piper, o ceapă coaptă în cuptor şi în care s-au înfipt două cuişoare. După ce a fiert două ore la foc mic, se lasă să se răcească în apa în care a fiert. Se scoate apoi, se pune să se zvânte bine şi se dă la fum. Când se serveşte se taie felii pe lat.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii