Rețete tradiționale românești Diferite rețete de chec
Rețete tradiționale românești: Diferite rețete de chec
14 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
4600
Marime text
Checul este una dintre cele mai simple rețete de prăjituri.
-
Chec cu cacao
- 200 g unt
- 300 g zahăr pudră
- 400 g făină
- 5 ouă
- 1 praf vanilie
- 1 gură cacao
- unt şi făină pentru formă
Se freacă bine zahărul cu untul şi vanilia, se adaugă unul câte unul gălbenuşurile. Se amestecă cu făina şi la urmă cu albuşurile bătue spumă. Se iau 4-5 linguri din această compoziţie, se pun separat într-un castron şi se amestecă bine cu o lingură de cacao. În forma de chec, unsă cu unt şi presărată cu făină, se pune jumătate din compoziţia fără cacao, peste ea se întinde în lung compoziţia cu cacao (astfel ca să se obţină o dungă pe mijlocul formei, de la un cap la altul). Apoi se toarnă restul din compoziţia fără cacao. Se coace început la foc mic, apoi ceva mai mare. Se coace la început la foc slab, apoi mai tare, se încearcă cu paiul. Se scoate pe un fund lemn şi se acoperă cu un şervet.
-
Chec din albuşuri
- 7-8 albuşuri
- 300 g zahăr
- 150 g unt sau margarină
- 150 g făină
- coaja de Ia o lămâie
- 100 g nuci tăiate subţire în lung
- unt şi făină pentru formă
Se bat albuşurile cu zahărul. Se adaugă treptat, bătând mereu, untul (margarina) topit şi călduţ, apoi coaja de lămâie şi făina. Pe fundul unei forme de chec unsă cu unt şi pudrată cu făină se presară jumătate din nuci, apoi se toarnă compoziţia, iar pe deasupra se presară restul de nuci. Se coace la început la foc slab, apoi mai tare, se încearcă cu paiul.
-
Chec I
- 400 g unt proaspăt
- 1 pahar smântână
- 6 ouă
- 1 linguriţă amoniac praf
- 200 g nuci tăiate
- 200 g stafide albe
- 100 g migdale pisate
- 1 pahar făină
- 1/2 pahar fructe din dulceaţă (tăiate)
- 400 g zahăr pudră
- zeama de la o lămâie
- vanilie
- grăsime şi făină pentru formă
Se freacă spumă zahărul cu untul, adăugând treptat gălbenuşurile, apoi smântâna şi amoniacul; se amestecă bine, apoi se adaugă nucile, migdalele, stafidele, fructele, vanilia şi zeama de lămâie, la urmă făina şi albuşurile bătute spumă (când se adaugă albuşurile se amestecă încet). Compoziţia se toarnă în forma specială de chec unsă şi presărată cu făină. Se coace 40-45 min, la foc potrivit. Se încearcă cu paiul şi se taie numai când este rece.
-
Chec II
- 400 g unt
- 400 g zahăr
- 8 ouă
- 300 g făină
- 150 g smochine tăiate
- 15 g nuci tăiate
- 150 g diferite fructe din dulceaţă
- coaja de la o portocală tăiată mărunt
- coaja de la 1/2 lămâie rasă
- vanilie
- unt şi făină petnru formă
Se freacă spumă zahărul cu untul, se pun treptat, unul câte unul cele 8 gălbenuşuri, apoi nucile, smochinele, fructele, vanilia, coaja de portocală şi lămâie. Se adaugă făina, se amestecă bine, apoi se adaugă albuşurile bătute spumă. Se toarnă compoziţia în forma de chec unsă cu unt şi presărată cu făină. Forma nu trebuie să fie prea plină. Se coace la foc potrivit, se încearcă cu paiul (forma trebuie să fie mişcată foarte încet).
-
Chec cu migdale amare
- 259 g unt
- 250 g zahăr pudră
- 5 ouă, 250 g făină de cartofi
- 100 g migdale amare, opărite, curăţate şi pisate fin
- 1 praf vanilie
- unt şi făină pentru formă
Se freacă spumă zahărul şi untul, apoi se adaugă, unul cîte unul, gălbenuşurile, vanilia şi migdalele, amestecând bine. După aceasta se pune făina puţin cîte puţin (în ploaie), fără să se înceteze amestecatul, iar la sfîrşit albuşurile bătute spumă. Se coace într-o formă de chec, unsă şi presărată cu făină, la foc potrivit. Se încearcă cu paiul. Se taie rece în felii subţiri.
-
Chec economic
- 125 g unt proaspăt
- 5 ouă
- 250 g zahăr
- 250 g făină
- vanilie sau coajă de lămâie,
- 1 praf de copt,
- unt şi făină pentru formă
Se freacă zahărul cu untul şi patru gălbenuşuri care se pun unul câte unul, se adaugă un ou întreg, vanilia şi praful de copt. După ce se amestecă bine, se pune făina presărând-o puţin câte puţin, iar la urmă se adaugă cele patru albuşuri bătute spumă, amestecând uşor. Se toarnă în forma de chec unsă cu unt şi presărată cu făină. Se coace la fac potrivit cam 1/2 oră. Se încearcă cu paiul.
-
Chec brun economic
- 300 g zahăr
- 1 ceaşcă ceai
- 4 linguri ulei
- un pachet praf de cop
- o linguriţă scorţişoară,
- 10—12 nuci,
- făină cât cuprinde
Se caramelizează zahărul, se stinge cu o ceaşcă de ceai rusesc şi se lasă să se răcească. Se amestecă apoi cu oul bătut, uleiul, pra¬ful de copt şi scorţişoara pisată foarte fin. Se pune făină în ploaie, amestecând foarte bine cu lingura pînă cînd se obţine o compoziţie o cremă groasă. Se pune în formă de chec unsă şi presărată cu puțină făină şi se aşază deasupra jumătăţi de miez de nucă şi se dă la cuptor la foc potrivit. Se serveşte a doua zi.
-
Chec alb
- 8 albuşuri
- 8 linguri de făină de cartofi
- 1/2 zahăr pudră
- 1/2 baton vanilie pisată
- 1 linguriţă coajă de lămâie rasă
- o lingură unt încălzit
Se bat albuşurile cu zahărul în spumă, se adaugă vanilia, coaja de lămâie şi făina de cartofi, puţin câte puţin, amestecând cu lingura foarte încet. Se adaugă untul puțin călduţ, amestecând în acelaşi sens. Se pune compoziţia în forma de chec unsă şi presărată cu făină se dă la cutor la foc potrivit, lăsând să se rumenească şi să crească. Se scoate din formă foarte încet.
-
Chec alb II
- 12 albuşuri
- 2 pahare zahăr
- 1 lămâie (zeama şi coaja rasă)
- 2 pahare râse10—12 nuci curăţate şi tăiate,
- 5—6 bucăţi rahat colorat tăiat cuburi
- o lingură stafide
- unt pentru formă
Se bat albuşurile spumă, se adaugă zahărul puţin câte puţin, amestecându-se bine. Când nu se mai simt bobiţe de zahăr, se adaugă lămâia şi coaja de la o lămâie, făina (se pune câte puţin), iar la urmă nucile, rahatul şi stafidele. Se unge şi se capitonează cu hârtie o formă de chec, se pune compoziţia şi se coace la foc potrivit.
-
Chec alb III
- 2 ouă
- 375 g făină
- un pahar zahăr
- un pahar ulei (sau margarină topită)
- un pahar lapte
- un vârf de cuţit bicarbonate
- 150 g nuci tăiate în lung
- 150 g rahat (colorat) tăiat fîşii lunguieţe
- 50 g stafide
- unt pentru formă
Se bat ouăle cu zahărul, se adaugă laptele, apoi uleiul şi se amestecă bine. Se pune bicarbonatul şi la urmă făina puţin câte puţin. Nucile, rahatul şi stafidele se tăvălesc prin făină, se scutură şi se pun în compoziţia de mai sus. Se unge o formă de chec, se capitonează cu hârtie şi se toarnă compoziţia încet, se coace la început la mic, apoi puţin mai tare. Se încearcă dacă este gata, cu paiul, este mai bun după 2—3 zile.
-
Chec cu glazură
- 50 g zahăr pudră
- un ou
- o lămâie
- 250 g smântână
- 200 g tăiai stafide
- un pacheţel praf de copt
- 30 g unt pentru uns forma
- Glazura
- 1 albuș
- 250 gr zahăr pudră
- o lingură cu suc de lămâie
Se freacă spumă 50 g zahăr pudră cu oul, se adaugă smântână. Coaja de lămâie rasă, praful de copt şi făina se amestecă foarte bine, se adaugă stafidele date prin făină și se amestecă uşor cu lingura - se pune compoziţia în forma de chec unsă cu unt şi presărată cu făină. Se dă la cuptor la foc potrivit, lăsând să crească şi să se rumenească. Se aşază fierbinte pe un platou şi se îmbracă cu glazura pregătită astfel: Se bate ușor, cu o furculiță, albușul de ou, cât să se desfacă puțin, dar fără să se facă spumă, apoi adaugă zahărul pudră și amestecă bine, până se omogenizează compoziția și arată ca o pasta. Adaugă sucul de lămâie și amestecă. Glazura se toarnă imediat peste chec. Poți să o faci și cu suc de portocală.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii