Rețete tradiționale românești Cei mai buni cozonaci de Crăciun
Rețete tradiționale românești: Cei mai buni cozonaci de Crăciun
20 Dec, 2015 00:00
ZIUA de Constanta
6303
Marime text
Medicina modernă nu mai recomandă astăzi dulciuri preparate cu zahăr industrial, mai ales pentru persoanele care duc o viaţă sedentară, pentru cele obeze sau predispuse Ia obezitate, ateroscleroză, pentru cei vârstnici etc. Dulciurile refac energia consumată în eforturi fizice şi intelectuale, de aceea sportivii, tineretul, copiii trebuie să consume dulciuri, mai ales după eforturi. În general, dulciurile nu trebuie să se consume zilnic şi în cantităţi mari, cl ponderat, după vârstă şi ocupaţii, după starea sănătăţii etc.
Cozonacii sunt preparaţi din aluat dulce dospit.
-
Cozonaci moldoveneşti
- 5 kg făină bună
- 60 ouă
- 1 kg unt
- 1,5 l lapte
- 250 g drojdie de bere proaspătă
- 1,5 kg zahăr
- 1 baton vanilie
- 1 păhărel de vin mic cu rom
- 5 linguriţe (25 g) cu sare
- coajă de lămâie şi portocale
- 1 pahar cu untdelemn (250 g)
Se pune de seară în bucătărie făina şi ouăle să stea la căldura camerei. A doua zi se prepară maiaua din: două pahare cu făină se opăreşte cu două pahare şi jumătate cu lapte fierbinte şi se bate bine până devine ca o alifie. Drojdia de bere se înmoaie cu puţin lapte, o linguriţă de zahăr, o lingură de făină, se amestecă bine şi se pune la crescut. Când drojdia a crescut se amestecă cu maiaua care este numai călduţă, se bate bine şi se pune din nou la crescut. în acest timp se bat gălbenuşurile (se pot pune şi 60 de gălbenuşuri) cu jumătate din cantitatea de zahăr şi cu sarea. Când maiaua a crescut, se pune în vasul cu făina, se toarnă şi gălbenuşurile, untul topit:, numai călduţ, romul, coaja de portocală, apoi laptele care a fost fiert cu vanilia şi cu cealaltă jumătate din cantitatea de zahăr. Se frământă bine de tot până face băşici timp de 2 ore, ungându-se mâinile cu ulei, sau cu unt. Aluatul trebuie să fie mai mult moale; dacă este vârtos se mai pune câteva din albuşurile bătute spumă. După 2 ore de frământat se acoperă cu un şervet curat şi se pune la căldură să crească. Când aluatul este crescut bine, se ia câte o bucată, se întinde puţin, se presară stafide apoi se rulează şi se pune în forma de cozonac unsă cu unt. Se lasă să crească, apoi se ung cu ou şi se pune la copt. Formele pentru cozonacii moldoveneşti sunt vase de argilă arsă şi smălţuită. Fiecare formă se tapetează cu hârtie unsă pe ambele părţi cu unt. Hârtia trebuie să depăşească înălţimea vasului deoarece cozonacii cresc înalţi. Se coc în cuptor de zid şi temperatura se constată aruncând în cuptor o mână de mălai, dacă mălaiul arde imediat înseamnă că este prea fierbinte cuptorul.
-
Cozonaci cu nucă
- Aluat de cozonaci moldoveneşti sau obişnuiţi
- 500 g nuci măcinate
- 200 g zahăr,
- 6 albuşuri
Se amestecă nuca cu zahăr tos, cu vanilie şi se adaugă câte puţin din albuşurile bătute spumă, rămase de la cozonac; se amestecă până devine o cremă uniformă. Se întinde pe planşetă o foaie de aluat mai groasă, se întinde nucă pe ea şi se rulează. Se unge o formă lungă şi îngustă cu unt şi se pune ruloul în ea. Se pune la căldură şi se lasă să crească. Apoi se unge cu ou se presară zahăr tos, se aşează câte u n miez de nucă din loc în loc şi se dă la cuptor.
-
Cozonaci pentru ceai
- 300 g făină
- 3 ouă
- 10 g drojdie (o linguriţă rasă)
- 5 linguri (150 g) cu zahăr
- coajă de lămâie
- vanilie
- 200 g unt
- 100 g stafide
Se înmoaie drojdia cu o lingură de făină şi o linguriţă cu zahăr şi se pune la căldură să crească. Când a crescut, se adaugă peste restul de făină, se pun 3 gălbenuşuri şi 2 albuşuri spumă, se frământă bine şi se lasă la crescut. Intre timp se freacă bine untul cu zahărul, se amestecă şi stafidele. Când aluatul a crescut, se întinde o foaie pe planşetă, se unge cu tot untul şi stafidele; se rulează apoi foaia şi se taie felii groase cam de 3 cm, se aranjază în tavă îngustă şi lungă unsă cu unt. Se pun în picioare (cu partea tăiată în sus); se lasă tava la căldură ca să crească aluatul, apoi se introduce în cuptorul fierbinte dar cu focul mic. Când s-a copt se scoate şi se toarnă peste ei jumătate pahar lapte fierbinte îndulcit cu două linguriţe de zahăr. Se mai pune din nou în cuptor pentru 10 minute. Când este gata se pudrează cu zahăr pudră, de calzi.
-
Cozonaci obişnuiţi
- 1 kg făină
- 30 g drojdie
- 240 g unt topit
- 6—8 ouă
- 0,5 I lapte
- 250 g zahăr
- vanilie
- câteva nuci
Se pune făina într-un vas. Se topeşte untul şi se lasă să se răcorească. Se freacă drojdia cu o linguriţă zahăr şi puţin lapte, se presară făina şi se lasă la loc cald să crească. Se sparg ouăle şi se separă gălbenuşurile de albuşuri; se freacă gălbenuşurile cu puţină sare. Când drojdia a crescut, se toarnă peste făină, apoi se adaugă laptele fiert şi răcorit, gălbenuşurile, puţin rom şi vanilie. Se frământă jumătate de oră, timp în care, din când în când se adaugă câte puţin unt şi puţin zahăr până s-a pus toată cantitatea indicată în reţetă. Se frământă bine şi la urmă se adaugă două linguri de albuş bătut spumă şi se mai frământă uşor, până ce s-a încorporat tot albuşul. Se acoperă cu un şervet foarte curat şi se lasă la loc cald, să crească o jumătate de oră. Când a crescut, pe masa de aluat se modelează cozonacii după forma tăvilor, sau se împletesc din două suluri de aluat. Se ung tăvile cu unt sau untdelemn, se tapetează cu hârtie albă care se unge cu unt şi se aşază cozonacii în tăvi care trebuie să ocupe până la jumătate din înălţimea tăvii. Se acoperă şi se lasă să crească. Apoi se ung cu gălbenuş de ou bătut, se pun deasupra câteva bucăţi de miez de nucă şi bucăţele de zahăr cubic şi se dau la cuptor. Când sunt gata se scot şi se procedează ca la cozonacii moldoveneşti.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Diferite rețete de chec
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii