Rețete tradiționale românești Torturi festive pentru un Crăciun.... delicios! (galerie foto)
Rețete tradiționale românești: Torturi festive pentru un Crăciun.... delicios! (galerie foto)
În mod tradițional, torturile sunt rotunde, dar există și torturi din prăjituri coapte în forme dreptunghiulare, mai ales cele din producția industrială. Tortul este consumat la diferite sărbători tradiționale cum ar fi nunți, aniversări și alte evenimente festive. Tortul de nuntă este realizat cu mai multe etaje și deasupra se pun figuri ale mirilor. Pe torturile aniversare se pune un număr de lumânări egal cu vârsta celui sărbătorit. Sau această vârstă poate fi reprezentată cu lumânări în formă de cifre.
-
Tort cu marmeladă
- 6 ouă
- 120 g zahăr (6 linguri)
- 150 g făină (6 linguri)
- 600 g marmeladă de fructe
- 2 albuş
- 2 linguri zahăr pudră
- 250 g zahăr
- 1 lingură zeamă de lămâie,
- 1 1/2 pahar de apă
- 2 baton vanilie
- 150 g rom
Se bat , bine ouăle întregi cu zahărul într-un căzănel sau într-un castron pe marginea aragazului, cu telul, până se topeşte zahărul, iar compoziţia îşi schimbă culoarea (devine albicioasă). Se trage vasul de o parte şi se mai bate câteva minute, apoi se adaugă făină în formă de ploaie, amestecându-se foarte uşor, ca să nu dea înapoi. Tortul se coace în formă unsă cu grăsime, presărată apoi cu făină, iar fundul îmbrăcat cu hârtie albă. Se coace a un foc potrivit. Tortul este bine copt, atunci când se desprinde de pe formă, iar când se înţeapă cu un pai, compoziţia nu se lipeşte de acesta.
Când tortul este bine copt, se răstoarnă şi se lasă să răcească. Când este rece, se taie în trei felii egale. Se siropează bine fiecare parte cu sirop rece, preparat din: apă, zahăr, zeamă de lămâie, vanilie şi amestecate cu romul, când siropul este rece. După ce s-a însiropat, se ung foile cu marmeladă. Se reconstituie tortul. Se glasează i cu marmeladă caldă, subţiată dacă este nevoie cu arte puţină apă. Se ornează cu o glazură, făcută dintr-o jumătate de albuş amestecat cu două linguri zahăr pudră.
Ornarea. Se unge toată suprafaţa tortului cu un strat de marmeladă apoi cu glazura, făcută dintr-o jumătate albuş nebătut, amestecat cu două linguri de zahăr. Se umple cornetul cu albuş amestecat cu zahărul până devine alifios şi se trag peste marmeladă, pe suprafaţa, linii drepte la distanţă cam de 1 cm. Cu un poș ascuţit se trece apoi în sens invers peste liniile de albuş o linie de la dreapta la stânga şi alta de la stânga la dreapta până se termină. Se obţine astfel un aspect marmorat, frumos.
Altă garnitură. Se toarnă compoziţia de tort (din ouă) într-un strat de un cm grosime într-o tavă de plăcinta unsă şi dată cu făină, se coace şi se răstoarnă pe un şervet. Când este rece se unge cu marmeladă şi se rulează. Se taie felii subţiri cam de 1 om grosime şi se aşază una lângă alta acoperind toată suprafaţa tortului. Cercurile de cocă și cercurile de marmeladă dau un aspect frumos.
-
Tort de ciocolată
- 6 ouă
- 6 linguri
- zahăr
- 5 linguri făină
- o lingură cacao.
- 250 g zahăr
- 1-1/2 pahar cu apă
- 1/2 lingură de zeamă de lămâie
- 1/2 baton vanilie
- 150 g rom
- 2 ouă
- 1/4 litru lapte
- 40 g făină
- 3 batoane ele ciocolată
- 100 g zahăr
- 50 g cacao
- 250 g unt
Se pregăteşte tortul după unul din procedeele arătate, se adaugă făina amestecată cu cacao. Se amestecă uşor. Compoziţia se pune în forma unsă, presărată cu făină şi tapetată cu hârtie. Se coace la foc potrivit. După ce copt şi s-a răcit, se taie tortul în două sau trei părţi egale se siropează bine, aşezând prima foaie pe farfurie. Se pune deasupra crema, se aşază a doua parte şi se acoperă cu crema, apoi se aşază a treia parte. Dacă se îmbracă în cremă. Se va opri o parte din cremă.
Siropul: Se fierbe zahărul cu apa 10 minute şi când gata se adaugă vanilia, zeama de lămâie şi romul. Crema: Se prepară o cremă de vanilie. Se bat ouăle întregi cu zahărul pudră, se adaugă făină, cacao şi ciocolata.
-
Tort de nuci
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 1 lingură pesmet
- 1 lingură gură făină
- 100 g nuci măcinate
- 3 gălbenuşuri
- 1/2 pahar lapte
- 3 linguri zahăr
- 1/2 baton vanilie
- 150 g rom
- 200 unt
- Separat 100 g zahăr şi 150 g nuci pentru topit
- 250 g zahăr
- 1 - 1/2 pahar cu apă
- o lingură zeamă de lămâie
- 1/2 baton vanilie
- 150 rom
Se bat ouăle cu zahărul ca şi la celelalte torturi, adaugă nucile măcinate, amestecate cu făina şi pesmet Se coace tortul la foc potrivit. Când este rece se taie trei părţi rotunde, tăiate dintr-o margine în alta a tortul. Se siropează fiecare parte şi se unge cu cremă.
Crema: Într-o crăticioară pusă într-un vas cu apă clocotită se amestecă până se îngroaşă 3 gălbenuşuri, 3 linguri de zahăr, 1/2 pahar de lapte şi vanilie. Când s-a îngroşat crema, se dă la rece. Într-o tigaie se topesc cele 100 g zahăr şi se toarnă peste nucile curăţate, puse într-o farfurie de tablă unsă cu ulei, ca să nu se lipească de farfurie. Când s-a răcit, se rupe în bucăţi şi se dă prin maşina de nucă. Crema preparată mai înainte şi răcită se amestecă cu untul frecat spumă, se adaugă apoi nucile amestecate cu zahărul ars şi date prin maşină. Se întinde crema uniform pe toată suprafaţa foii. Tortul se glasează cu şerbet sau chiar cu crema rămasă.
Cremă de nuci (mai simplă) : Nucile măcinate se amestecă cu zahărul, se pun la foc cu 1/2 pahar de lapte, până ce scad. Se răcesc, se amestecă cu untul frecat spumă, vanilia etc.
-
Tort moca
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr
- 6 linguri făină
- 1 lingură cafea cernută prin sita deasă.
Crema: 2 ouă întregi, 100 g zahăr, 1 pahar esenţă de cafea, 250 g unt.
Glazura: 400 g zahăr, 1-1/2 pahar esenţă de cafea, 1 lingură zeamă de lămâie.
Mod de preparare
Ouăle bătute cu zahărul se amestecă cu făina şi cafeaua cernută prin sită deasă. Se coace. Se lasă să se răcească și se taie în două sau trei părţi egale, rotunde. Se siropează. Se reconstituie tortul cu straturi de cremă între cele trei părţi.
Crema se prepară astfel: se amestecă într-un vas pe aragaz, la foc slab, două ouă cu zahărul şi cu esenţa de cafea, până ce se îngroaşă, se dă la rece şi se amestecă apoi cu untul frecat spumă.
Siropul se prepară la fel ca siropul de la tortul de ciocolată.
Tortul se glasează cu şerbet moale de cafea.
-
Tort Negruţa
- 4 ouă
- 4 linguri zahăr
- 100 g nuci pisate
- 4 linguri cacao
- 4 linguriţe pesmet
- 150 g frişcă
Mod de preparare
Se bat ouăle cu zahărul după unul din procedeele arătate, se adaugă nucile, amestecate cu pesmet şi cacao. Se coace compoziţia în forma unsă şi presărată cu pesmet. Tortul copt se siropează cu siropul rece, în forma în care s-a copt. Se mai dă un sfert de oră la cuptor, se răstoarnă când este rece, se ornează cu frişcă bătută şi amestecată o linguriţă zahăr pudră.
-
Tort Maricel
- 6 ouă
- 6 linguri zahăr (120 g)
- 6 linguri făină (150 g)
Crema: 6 gălbenuşuri, 6 linguri zahăr, 1 pahar lapte, 1 baton vanilie, 100 g rom, 300 g unt, 150 g fructe zaharate.
Se bat ouăle cu zahărul. Se adaugă făina. Se coace la foc potrivit. Rece, se taie în trei părţi egale şi se siropează cu un sirop preparat ca la tortul de ciocolată. Între foi se pune următoarea cremă: se amestecă în baia de apă până se îngroaşă, gălbenuşurile, zahărul, laptele, vanilia. Se dă la rece şi se amestecă apoi cu untul frecat spumă, romul şi fructele zaharate. Se glasează cu lămâie.
-
Tort de alune
- 140 g alune
- 140 g zahăr pisat
- 140 g făină
- 140 g unt
Mod de preparare
Se prăjesc alunele, se dau prin maşină şi se amestecă bine cu făina, zahărul, untul frecat spumă, ouăle. Compoziţia se coace la foc potrivit, în tava bine unsă cu unt. După ce se coace, se răstoarnă şi după ce s-a răcit se împarte în trei părţi egale. Între foi se pune crema, preparată astfel: se bat pe foc 3 ouă cu 120 grame zahăr, 1 baton vanilie, până ce se îngroaşă. Se lasă la rece. După ce răcit, se adaugă ciocolata rasă şi muiată cu o lingură de apă şi apoi untul frecat spumă. Se dă la rece şi se ornează cu cremă. În loc de alune se pot întrebuinţa nuci.
-
Tort de nuci Mioara
- 350 g nuci măcinate
- 1 - 1/2 pahar zahăr
- 9 ouă
- 1 pahar apă
- vanilie
- 1-2 linguri cacao
- o linguriţă făină
Se prepară un sirop din toată cantitatea de zahăr, nu prea legat; când încă clocoteşte, se toarnă nucile măcinate. Și se mai fierbe puţin. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă cacao, făina şi vanilia, gălbenuşurile unul câte unul şi la urmă albuşurile spumă. Se coace în forma unsă şi presărată cu făină. Se serveşte simplu sau cu boabe de vişine sau orice dulceaţă pe deasupra. Acest tort este foarte fin servit pe deasupra cu frișcă.
-
Tort de nuci cu cremă fără unt
- 8 ouă
- un pahar zahăr
- un pahar nuci pisate
- 3 linguri făină
- vanilie sau coajă de lămâie
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul pudră, coaja de lămâie sau vanilie, se adaugă nucile, făina şi albuşul spumă de la trei ouă. Se tapetează forma cu unt şi făină (forma specială pentru tort, de tablă cu fund separat), se dă la cuptor.
Crema : În timp ce se coace tortul, se face un şerbet din cafea din 500 g zahăr, legându-se mai tare. Se lasă să se răcească puţin (se freacă călduţ), se adaugă restul de 3 albuşuri bătute spumă, învârtindu-se ca la şerbet, până ce se răceşte complet. După ce s-a copt tortul, se întinde deasupra crema şi se mai pune la cuptor încă 10 minute, până se prinde crema.
-
Tort de migdale, alune sau nuci
- 10 albuşuri
- 250 g zahăr pudră
- 250 g migdale
- alune sau nuci pisate
Mod de preparare
La 10 albuşuri bătute spumă, se adaugă 250 g zahăr pudră şi 250 g migdale pisate. Se face o pastă din care se pe fundul formei de tort (bine unsă) 3 foi.
Crema: Se bat 10 gălbenuşuri cu 200 g zahăr. Se adaugă 3 linguri de lapte cald, vanilie, 3 linguri de cacao și o lingură de cafea concentrată. Se amestecă pe marginea aragazului sau pe baia de apă până începe să se îngroaşe. Se Iasă să se răcească şi se amestecă cu 200 gr unt proaspăt, frecat spumă. Se ung atât hiaturile, cit şi pe deasupra cu această cremă. Se garniseşte cu fructe, ciocolată, nuci glasate în zahăr ars, alune sau migdale rumenite puţin la cuptor.
-
Doboş-tort
- 5 gălbenuşuri
- 150 g zahăr
- 3 linguri făină
Mod de preparare
Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi se adaugă făina, pe rând câte o lingură. Se împarte compoziţia în 5-6 părți şi se coc foile în forma de tort, unsă şi presărată cu făină. Între foi se pune următoarea cremă.
Crema: Se freacă ouăle cu zahărul, se adaugă cantitatea de cacao subţiată cu apă, se amestecă pe baia de apă până se îngroaşă. După ce s-a răcit se amestecă cu untul frecat spumă. Deasupra se glasează cu zahăr ars sau cu aceeași cremă. Între straturi se poate aşeza cremă de ciocolată.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Cei mai buni cozonaci de Crăciun
-
Rețete tradiționale românești - Diferite rețete de chec
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp