Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
13:36 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete pentru Revelion Șalăul care nu trebuie să lipsească din meniul de Revelion

ro

31 Dec, 2015 00:00 14938 Marime text


Șalăul este un peşte de râu şi lac mare, cu carne albă, uşoară în digestie, hrănitoare.
  • Şalău rasol

  • 1 şalău
  • o ceapă
  • un pătrunjel
  • un morcov
  • o foaie dafin
  • boabe de piper
  • 2-3 linguri oţet
  • o lingură unt
Mod de preparare
Se curăţă legumele şi se pun într-o cratiţă cu 1 1/2 litru apă şi cu frunza de dafin şi piper, să fiarbă. După ce au fiert se adaugă oţetul şi apoi şalăul curăţat şi spălat. Şalăul trebuie să fie acoperit cu zeamă şi se fierbe jumătate de oră. După aceea se scoate încet peştele, se aşază pe o farfurie. Se poate servi cald şi cu unt topit, sau rece cu maioneză, sau cu untdelemn şi lămâie.
  • Pastetă de şalău

Ingrediente
  • un şalău de 1 kg
  • o ştiucă de un kg
  • miezul de la jumătate de franzelă
  • un pahar cu vin alb
  • 4 ouă
  • 8 sardele
  • sare, piper
  • o lingură unt
  • pătrunjel verde
  • Aluatul: 300 g făină, 280 g unt, 280 g smântână
Mod de preparare
Se curăţă şi se spală şalăul, se taie bucăţi, se scot oasele şi carnea se împănează cu carne de sardele. Se înmoaie în apă miezul de pâine şi se scurge. Se curăţă, se spală şi se taie bucăţi ştiuca. Se scoate carnea de pe oase şi se dă prin maşina de tocat împreună cu miezul de pâine. Se amestecă apoi cu 50 g unt, patru gălbenuşuri, pătrunjel verde tocat, piper, sare şi se amestecă totul bine, subţiind cu vin alb. Se prepară aluatul, se frământă bine şi se întinde o foaie atât de mare încât să îmbrace cratiţa pe dinăuntru şi să depăşească marginile în afară ca să se poată acoperi cu ele pasteta.
Se aşază în cratiţă, peste foaia de aluat, un strat din compoziţia de ştiucă şi peste el se aşază un strat de felii de şalău şi tot aşa până sus. Deasupra, pe ultimul strat, se pun bucăţele de unt şi se acoperă cu marginile foii de aluat. Se pune cratiţa în cuptor să se coacă timp de o oră. Apoi se scoate, se răstoarnă pe o farfurie rotundă şi se serveşte caldă.
  • Şalău pane

Ingrediente
  • un kg şalău
  • făină, ou, pesmet fin
  • untdelemn
  • o legătură pătrunjel verde
  • sare piper
Mod de preparare
Se curăţă şalăul, se spală, se scoate şira spinării cu oase şi se taie bucăţi. Dacă sunt mai mici, se taie în două de-a lungul şirei spinării; apoi se scot oasele; carnea se spală şi se usucă într-un şervet curat. Se prepară sare, piper, se dau prin făină, prin ou bătut, apoi prin pesmet fin şi se pun la prăjit în untdelemn fierbinte. Se prăjesc pe ambele părţi. Se presară un sos de unt cu pătrunjel verde. Şalăul se scoate pe o farfurie caldă. La masă se serveşte cu unt topit amestecat cu pătrunjel verde tocat şi cu zeamă de lămâie. 
  • Şalău fileu prăjit

Ingrediente
  • un kg şalău
  • un pahar untdelemn (240g)
  • sare, piper
  • făină
  • lămâie
Mod de preparare
Se curăță şalăul, se spală şi se taie de-a lungul şirei spinării, scoţându-se fileurile întregi. Fiecare parte se taie în bucăţi în aşa fel încât să cuprindă şi o parte dinspre spinare și o parte dinspre burtă. Fiecare bucată se presară cu sare şi piper, se bate în făină și se prăjeşte în untdelemn încins. Se serveşte cald cu zeamă de lămâie. Dacă șalăul este mic, se prăjeşte întreg.

Şalău cu ciuperci

Ingrediente
  • 1 kg şalău
  • 3 cepe sau arpagic
  • 1/2 kg ciuperci
  • pătrunjel verde
  • un pahar cu vin
  • sare, piper
  • untdelemn
  • măsline
  • pătrunjel verde
Mod de preparare
Se curăță şalăul şi se taie bucăţi. Ciupercile se spală în 5-6 ape. Ceapa se taie mărunt și se pune cu untdelemn şi cu ciupercile tăiate felii să fiarbă înăbuşit, în apa ce o lasă ciupercile, până scade. Apoi se pun bucăţile de peşte, sare, piper, pătrunjel verde tocat, un pahar cu vin şi se dau la cuptor să fiarbă până peştele este fiert. Se lasă să se rumenească puţin şi se serveşte cu felii de lămâie. Cine dorește poate pune şi 1/2 pahar cu smântână şi 2 linguri de brânză rasă.
  • Şalău cu maioneză

Ingrediente
  • un kg şalău
  • maioneză
  • o lămâie
  • măsline
  • pătrunjel verde
Mod de preparare
Se curăță, se spală şi se pune la fiert ca şi şalăul rasol. Când este fiert se scoate pe o farfurie, se lasă să se răcească, se scot oasele şi se aranjează frumos pe o farfurie în forma sa de peşte. Peste el se toarnă maioneza şi se garniseşte cu felii de lămâie, măsline şi frunzuliţe de pătrunjel verde.

Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii