Rețeta zilei Savarine. 4 rețete de savarine originale
Rețeta zilei: Savarine. 4 rețete de savarine originale
04 Jan, 2016 09:33
ZIUA de Constanta
5013
Marime text
Savarina a fost creată de cunoscutul gastronom francez Brillat-Savarin.
-
Savarină cu sirop şi rom
- 500 g făină
- 1/2 ceaşcă lapte
- 30 g drojdie
- 5 ouă
- 4 linguri zahăr (120 g)
- 250 g unt
- sirop şi rom
Se iau două linguri cu făină şi se opăresc cu laptele clocotind. Se bate bine până se răceşte. Se dizolvă drojdia în lapte călduţ şi se toarnă peste faina opărită şi răcită; se acoperă şi se pune la loc cald să crească. Se freacă gălbenuşurile cu zahărul şi apoi se amestecă cu albuşurile spumă. Se adaugă făina şi se amestecă bine şi apoi se încorporează şi plămădeala crescută. Se toarnă, puţin câte puţin untul topit şi se frământă bine. Se pune apoi la ioc cald şi se lasă să crească. După ce a crescut, se pune în forme de savarină şi se dă la cuptor. Când s-a copt, se scoate din cuptor şi se opăreşte de cald cu sirop de zahăr amestecat cu puţin rom.
-
Savarină „rapid" cu sirop de vanilie
- 4 ouă
- 2 linguri cu zahăr pudră (50 g)
- 2 linguri pesmet alb, fin
- o ceaşcă cu sirop de zahăr fiert cu 1/2 baton vanilie
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până se albesc şi se adaugă albuşurile spumă; se amestecă apoi cu pesmetul. Se unge o formă cu unt şi se toarnă compoziţia. Se dă la cuptor. Când s-a copt, se scoate şi se însiropează cu sirop de vanilie.
-
Savarină cu portocale
- Un aluat preparat ca pentru pandișpan, din făină, zahăr şi ouă, în formă rotundă şi copt; 4 portocale, 1 păhărel cu rom.
- Pentru cremă: 3 ouă, 150 g zahăr pudră, 75 g făină, 1/2 l lapte, fructe zaharisite.
După ce s-a copt se taie blatul în trei părţi orizontale. Se curăţă portocalele, se taie felii subţiri şi egale, având grijă să se strângă sucul într-o farfurie. Se amestecă, sucul cu romul şi se însiropează foile cu el. Se prepară crema din ouă bătute cu zahăr, făină şi lapte şi se pune la foc mic, amestecând până se îngroaşă. Se lasă să se răcească. Se tapetează forma în care s-a copt blatul cu felii de portocale. Se aşează apoi câte o foaie de pandișpan şi se acoperă cu cremă şi cu felii de portocale. Deasupra se pune o foaie de pandișpan şi se apasă bine. Se lasă să se răcească timp de 3 ore. apoi se răstoarnă pe un platou şi se decorează cu fructe din dulceaţă.
-
Savarină cu pesmet
- 8 ouă
- 8 linguri cu zahăr (240 g)
- 8 linguri cu pesmet
- vanilie
- coajă de lămâie
- rom
- un pahar de sirop făcut din 5 linguri zahăr (150 g), şi coji de portocale fierte în 1 - 1/2 pahar apă
Se freacă gălbenuşurile cu zahăr până devin ca o spumă. Se bat albuşurile spumă tare şi jumătate din cantitatea lor se amestecă uşor cu gălbenuşurile. Se adaugă pesmetul şi apoi cealaltă jumătate de albuş. Se unge cu unt o formă de savarină, se presară cu pesmet se toarnă în ea compoziţia şi se dă la cuptor. Când este coaptă se toarnă peste ea siropul cald amestecat cu un păhărel de rom. Se scoate din formă după ce s-a răcorit, se dă la rece şi se serveşte cu frişcă.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești - Torturi festive pentru un Crăciun.... delicios!
-
Rețete tradiționale românești - Cei mai buni cozonaci de Crăciun
-
Rețete tradiționale românești - Diferite rețete de chec
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii