Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:59 21 11 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rețete tradiționale românești Mâncăruri din raci

ro

18 Jan, 2016 14:32 10289 Marime text


Crustaceii au carnea gustoasă, bogată în proteine dar se digeră mai greu. Se pregătesc numai racii vii. Racii se consumă foarte proaspeţi; la fel şi creveţii, homarii. Nu se consumă în cantităţi mari.
  • Raci fierţi

Se pune apa la fiert cu un morcov, o ceapă, 1 căţel de usturoi şi se lasă să fiarbă 20—25 minute. Între timp se curăţă racii, se trage afară intestinul din coadă, se spală. Când au fiert legumele se dă drumul racilor în apă şi se fierb bine. Se consumă calzi, alegând carnea albă de sub crustă.
  • Raci umpluţi

Ingrediente
  • o ceaşcă orez
  • 2 cepe
  • carnea din cozile de raci tăiată mic
  • sare, piper
  • pătrunjel verde
  • 5 raci
Mod de preparare
Se spală orezul şi se amestecă cu ceapa tăiată mărunt, cu carnea din cozile de raci condimentată cu sare, piper şi pătrunjel verde tocat mic. Se umple cu această compoziţie coșurile racilor. Se pun la fiert şi când orezul este fiert, se scot din apă şi se servesc.
  • Pilaf de raci

Ingrediente
  • 10 raci
  • 1 ceapă
  • 200 g orez
  • untdelemn, sare
Mod de preparare
Se spală racii, se curăţă de maţ, trăgându-l din codiţă. Se pune într-o cratiţă apă şi când clocoteşte se dă drumul la raci să fiarbă. După ce au fiert, se scot şi se desprind cozile de coşul racilor. Se spală orezul şi se taie ceapa mărunt. Se pune într-o cratiţă untdelemn în care se adaugă orezul şi ceapa tăiate mic şi se trage puţin la foc mic. Apoi se adaugă apa în care au fiert racii şi se lasă să fiarbă acoperit la foc mic. Când este gata fiert orezul se aşază pe o farfurie şi jur împrejurul orezului se aşează cozile de raci fierte şi se serveşte.
  • Scordolea de raci

Ingrediente
  • 15 raci
  • 200 g nuci
  • 1 felie franzelă
  • 1 ceapă
  • 2 căţei de usturoi
  • 1 lingură untdelemn
  • cimbru, piper, sare
Mod de preparare
Se pun racii într-o oală cu apă, sare, piper, ceapă şi cimbru să fiarbă. Se ia felia de pâine, se înmoaie în apă şi se stoarce; se pisează usturoiul şi nucile; se amestecă pâinea cu usturoi, nuci, untdelemn şi două-trei linguri din zeama de raci; această compoziţie se aranjează frumos pe o farfurie şi împrejur se pune carnea de la cozile de raci fierţi.
 
Din aceeași categorie Ilustrație realizată de Luana Profor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii