Rețete tradiționale românești Mâncăruri din carne de pasăre
Rețete tradiționale românești: Mâncăruri din carne de pasăre
25 Jan, 2016 00:00
ZIUA de Constanta
5110
Marime text
Dacă vrei să eviți să mănânci carne tratată cu antibiotice sau hormoni, încearcă să ai o alimentație cât mai variată. Carnea trebuie să fie mâncată cu moderație, iar din restul dietei ar trebui să facă parte fructe, legume și cereale integrale. Alege pieptul sau pulpele și evită să consumi ficatul de pui.
-
Pilaf de pui
- 1 pui potrivit de mare
- 2 linguri unt sau untură
- 1 pahar orez
- sare
Puiul curăţat şi spălat se taie bucăţi, se aşază într-o cratiţă împreună cu sarea şi se toarnă apă ca să acopere bucăţile; se lasă să fiarbă 15 min; se spumează. Orezul spălat se prăjeşte într-o cratiţă cu untura. Orezul trebuie să se usuce bine, fără însă să se rumenească. Feste orezul astfel pregătit se aşază bucăţile de pui şi se toarnă două ceşti din zeama în care a fiert puiul. Se lasă pe foc până începe să fiarbă, apoi se dă la cuptor până ce bobul de orez se umflă şi este moale.
-
Pui cu mazăre verde
- 1 pui potrivit de mare
- 750 g mazăre boabe
- 1 lingură unt
- 1/2 linguriţă făină
- 1/2 linguriţă zahăr
- mărar verde tocat
- sare
Se taie puiul, curăţat şi spălat, în bucăţi potrivit de mari. Se prăjesc bucăţile în unt ca să se îngălbenească, se adaugă făina amestecând bine cu lingura şi se lasă până capătă culoare gălbuie, apoi se toarnă 1/2 pahar apă şi se adaugă sarea, zahărul şi mazărea boabe. Se lasă să fiarbă înăbuşit la foc mic şi, când este aproape gata, se adaugă puţin mărar tocat.
-
Anghemaht de pui - (Mâncare cu carne, de pui sau de miel, gătită în sos alb de lămâie)
- 1 pui
- 1 lingură unt
- 1 linguriţă făină
- 1 lămâie, sare
Se fierb bucăţile de pui ca pentru pilaf. Se prăjeşte făina în unt până începe să se îngălbenească, se stinge cu o ceaşcă din zeama în care a fiert puiul, se adaugă sarea, bucăţile de pui şi lămâia curăţată de coajă şi tăiată felii. Se lasă să fiarbă la foc mic 5-10 min. Sosul trebuie să fie mult mai subţire decât la ciulama, de aceea dacă este nevoie se mai adaugă zeamă de pui.
-
Ciulama de pui
- 1 pui
- 1 lingură unt
- 1-1/2 lingură făină
- sare
Fierbeţi puiul în apă, la temperatură medie, spumând ori de câte ori este nevoie. Într-o cratiţă cu fundul gros înmuiaţi uşor untul, la temperatură joasă, adăugând făină şi amestecând până se formează un cocoloş. Adăugaţi supă caldă, câte un polonic o dată şi amestecând totul cu un tel până nu mai sunt cocoloaşe. La un moment dat veţi observa că ciulamaua devine că o cremă fină şi fluidă.
Atenţie! S-ar putea să nu aveţi nevoie de toată supa.
-
Pui cu roşii
- 1 pui
- 1 lingură unt
- 1 ceapă
- 1/2 linguriţă făină
- 750 g roşii
- 1/2 linguriţă boia de ardei
- sare, un praf de zahăr
Bucăţile de pui se prăjesc înăbuşit în unt. Când sunt aproape gata, se adaugă ceapa tocată mărunt şi făina, amestecând cu lingura, apoi se pun roşiile tăiate jumătăţi şi curăţate de seminţe, boiaua, sarea şi zahărul. Se lasă să fiarbă la foc mic (cu cratiţa acoperită) până când roşiile sunt fierte. în timpul fiertului nu se amestecă cu lingura; se mişcă cratiţa încet într-o parte şi în alta.
-
Pui cu smântână
- 1 pui
- 1 lingură unt
- 1 linguriţă făină
- 1 pahar smântână bună
- sare
Se prăjesc înăbuşit bucăţile de pui într-o cratiţă cu untul bine înfierbântat, adăugind câte 1 - 2 linguri apă. Când puiul este aproape gata, se adaugă sarea şi apoi smântână bine amestecată cu făina. Se lasă să fiarbă la foc mic 10 - 15 min. Până se serveşte se ţine pe marginea aragazului.
-
Pui cu tarhon
- 1 pui mijlociu
- 1 lingură untură
- 1 ceapă
- 4 - 5 roşii
- 1/2 linguriţă făină
- tarhon, sare
Se prăjesc bucăţile de pui în untură până încep să se îngălbenească. Se adaugă ceapa tocată mărunt şi făina. Când ceapa începe să se rumenească, se adaugă 3 - 4 linguri de apă, zeama de la 4 - 5 roşii, sarea şi tarhonul ales şi bine spălat. Cantitatea de tarhon poate varia după dorinţă. Se acoperă cratiţa şi se lasă să fiarbă la foc mic. Când carnea este aproape fiartă, se dă la cuptor pentru 15 - 20 min. Se poate prepara şi cu ceapa crudă, adăugând-o, în acest caz, o dată cu apa.
-
Pui cu fasole verde
- 1 pui
- 750 g fasole
- 2 linguri untură
- 1 ceapă
- 1/2 pahar zeamă de carne sau apă
- 5 - 6 roşii
- 1 linguriţă verdeaţă
- sare, 1 linguriţă făină
Se prăjesc bucăţile de pui în untură până încep să se îngălbenească. Se adaugă ceapa foarte mărunt tăiată, o linguriţă făină, se amestecă şi se lasă să se prăjească puţin ceapa cu făina. Se adaugă jumătate de ceaşcă zeamă de carne (în lipsă, apă), fasolea curăţată şi spălată şi roşiile, cojite, fără seminţe şi tăiate bucăţi. Se pune sarea şi verdeaţa şi se lasă să fiarbă acoperit la foc mic jumătate de oră. Se dă apoi la cuptor ca să scadă zeama bine. Se poate prepara şi cu ceapa crudă, adăugând-o în acest caz o dată cu zeama de carne.
-
Pui cu bame
- 1 pui
- 1 lingură untură
- 500 g bame
- 5 - 6 roşii
- 1 ceapă
- verdeaţă tocată
- 1 lingură oţet
- 1/2 linguriţă zahăr, sare
Bamele, curăţate şi spălate, se ţin o oră în apă cu sare, şi oţet. Bucăţile de pui se prăjesc în untură până se îngălbenesc, se adaugă ceapa rasă, roşiile fierte şi, sarea, zahărul şi bamele care, după ce au fost scoase clin apa cu oţet, au fost spălate în câteva ape. Se lasă să fiarbă acoperit la foc mic până când bamele sunt aproape fierte. Se adaugă o lingură de oţet şi verdeaţa tocată şi se dă la cuptor ca să scadă puţin.
-
Pui cu vinete
- 1 pui
- 3 vinete mijlocii
- 1 ceapă
- 1 lingură făină
- 3 - 4 linguri ulei
- sare, pătrunjel verde tocat
Se taie vinetele pe lungime în sferturi, apoi fiecare sfert pe lăţime în două. Se sărează şi se lasă să stea astfel cel puţin jumătate de oră. Apoi fiecare bucată se mai stoarce cu mâna ca să iasă zeama neagră, se dă prin făină şi se prăjeşte în ulei. Bucăţile de pui se prăjesc înăbuşit într-o lingură de ulei, se adaugă ceapa rasă şi 2 - 3 linguri apă. Se aşază vinetele prăjite peste bucăţile de pui, se adaugă pătrunjelul, se acoperă cratiţa şi se lasă să fiarbă la foc mic 10 - 15 min, apoi se dă la cuptor până este gata.
-
Pui cu conopidă
- 1 pui mijlociu
- 1 conopidă mijlocie
- 1/2 linguriţă făină
- 2 - 3 linguri vin alb sau o lingură zeamă de lămâie
- 1 pahar apă
- 2 linguri unt
- sare, piper
Puiul, curăţat şi spălat, se taie în bucăţi care se rumenesc într-o cratiţă cu o lingură de unt. Se adaugă făina şi se stinge cu un pahar de apă. Se adaugă vinul, sarea şi piperul. Conopida, spălată şi desfăcută în bucheţele, se prăjeşte uşor cu o lingură de unt şi se pune peste bucăţile de pui. Se lasă să fiarbă încet, acoperită, până scade bine.
Din aceeași categorie
-
Rețete tradiționale românești Rețetele celor mai bune fursecuri
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din raci
-
Rețeta zilei - Savarine. 4 rețete de savarine originale
-
Rețete tradiționale românești - Torturi festive pentru un Crăciun.... delicios!
-
Rețete tradiționale românești - Cei mai buni cozonaci de Crăciun
-
Rețete tradiționale românești - Diferite rețete de chec
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Tobă, caltaboși, chișcă.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Friptura de porc.
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri, fripturi şi preparate tradiţionale din carne de porc. Cârnații.
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri de casă, tocmai bune de ronțăit!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete plăcinte şi învârtite
-
Rețete tradiționale românești - Rețete aluaturi de plăcintă, cu foi groase sau subțiri
-
Rețete tradiționale românești - Rețetele celor mai buni biscuiți de casă!
-
Rețete tradiționale românești - Rețete pâine
-
Rețete tradiționale românești - Mâncăruri din curcan
-
Rețete tradiționale românești - Rețete de torturi simple pentru mese festive
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri pentru sufletul fiecăruia
-
Rețete tradiționale românești - Rețete prăjituri, simple și bune!
-
Rețete tradiționale românești - Prăjituri cu fructe
-
Rețete tradiționale românești - Brioșe românești
-
Bucătăria rațională - Rețete de clătite, ca la mama acasă
-
Bucătăria rațională - Ouă gătite într-un mod tradițional românesc
-
Bucătăria rațională - 14 feluri în care poți să gătești cât mai gustos crapul
-
Bucătăria rațională - Rețete rulade aperitiv
-
Bucătăria rațională - Budinci sărate simple
-
Bucătăria rațională - Budinci ca la bunica acasă
-
Bucătăria rațională -Salate verzi şi diferite salate
-
Bucătăria raţională -Salate
-
Bucătăria raţională - Soteuri de legume
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat (partea a II-a)
-
Bucătăria raţională - Supe strecurate și creme de legume şi zarzavat
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii