Ion Drugan, regizor artistic al Teatrului Dramatic şi Liric
28 Nov, 2019 00:48
28 Nov, 2019 00:48
28 Nov, 2019 00:48
ZIUA de Constanta
8546
Marime text
ION DRUGAN (1925 - 2013)
Scena constănțeană a fost locul în care s-au consumat numeroase debuturi absolute, printre regizorii creatori de mari spectacole și mari animatori ai vieții teatrele a orașului și județului numărându-se Ion Drugan. A fost regizorul artistic cu o contribuție covârșitoare la afirmarea teatrului constănțean în primul său deceniu de viață, întreaga sa carieră aflându-se deopotrivă pe afișele Teatrelor Dramatic, Liric sau de revistă.
Studiile și activitatea regizorului Ion Drugan
- 5 ianuarie 1925 - Se naște în orașul București, în familia lui Sami și Fani Drugan. A urmat cursurile de actorie și regie la Școala de artă, cu Beate Fredanov și Al. Finți, la Conservatoarele „Astra” și „Muncitoresc”, cu Lucia Demetrius, și la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică cu Aurel Ion Maican și Sorana Coroamă.
- 1947 - 1950 - A fost actor și asistent regizor la Teatrul Armatei.
- 1950-1952 - Asistent regizor la Teatrul de Operetă, pe lângă Sică Alexandrescu, Nicușor Constantinescu și Ginel Teodorescu.
Tot pe atunci, cu puțin mai devreme, avea să monteze și spectacolul de inaugurare al unei alte secții nou înființate, cea de estradă - devenită mai apoi Teatrul de revistă „Fantasio” - „Escală la Constanța”. Din acele începuturi, aveau să devină îndrăgiți publicului constănțean și actori ca: Jean Constantin, Nicki Popescu, Gelu Manolache, Lucica Pârvulescu, Nae Ivănescu și alții.
Cu aceeași eleganță a manierelor, cu o atentă cunoaștere a operelor, și-a pus semnătura regizorală la succesul unor spectacole de operetă ca „Țara surâsului”, „Silvia”, „O noapte la Veneția”, „Vânzătorul de păsări”, armonizând cu har muzica nemuritoare a lui Lehar, Kalmann sau Zeller cu hazul libretelor, tot așa cum pe scena de la Fantasio a îmbinat deopotrivă muzica, dansul și umorul în comedii muzicale sau spectacole revuistice.
- 12 decembrie 2013 - Se stinge din viață.
23 noiembrie 2018 - în cadrul evenimentului „Etniile împreună pentru Dobrogea”, cotidianul ZIUA de Constanța i-a acordat, post-mortem, distincția „Meritul Dobrogean“, ce a fost însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”
Mai multe despre personalitatea lui Ion Drugan puteţi citi accesând articolele de mai jos:
#Dobrogeaetnică Laudatio Ion Drugan (5 ianuarie 1925 - 12 decembrie 2013)Pagini din istoria teatrului constănţean - Portrete Zoe Caraman si Ion Drugan, realizate de Jean Badea
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Pe scena vieţii. Marii artişti ai Constanţei (XXXl) (galerie foto)
Anunţuri 12 decembrie 2013
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii