Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
06:18 22 12 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nicolaie Pitu - inginerul constănțean care a proiectat actualul sistem de alimentare cu apă din Dobrogea

ro

19 Jul, 2021 00:00 29185 Marime text

 
  • Nicolaie Pitu s-a născut la 20 ianuarie 1934, în județul Durostor, pe atunci parte din România. Este unul dintre cei mai importanți geologi români, participând activ la o mulțime de cercetări de pe teritoriul țării.
 
Acesta a lucrat 47 de ani în cadrul Regiei Autonome Județene de Apă (RAJA), fiind cel care a proiectat și coordonat lucrările de construcție a alimentării cu apă din Dobrogea. Echipa coordonată de inginer a reușit să aducă debitul de apă de la 1000 litri/secundă la 10000 litri/secundă.
 
1952 - 1957, urmează Facultatea de Geologie, Secția Geologie inginerească și hidrogeologie din cardul Institutului de mine București
 
1957 - 1959, a lucrat ca inginer hidrogeolog la Trustul de Prospecțiuni, Explorări și Deschideri de Mine Noi (TPEDMN), București, realizând studii hidrogeologice pentru proiectarea exploatărilor de cărbune (Rovinari – Târgul Jiu) și fier (Teliuc – Hunedoara).
 
1959 - 1964, a lucrat ca inginer hidrogeolog la Direcția Zonală de Îmbunătățiri Funciare (D.Z.I.F.) Constanța, realizând diferite studii geotehnice pentru irigații din diferite localități și studii hidrogeologice pentru alimentarea cu apă a localitaților rurale și a sectoarelor zootehnice ale CAP-urilor din județul Constanța
 
1964 - 1967, a lucrat ca șef secție Nord – Ovidiu, Navodari, la Întreprinderea Apa – Canal Constanța, realizând:
- Managementul exploatării sistemului de alimentare cu apă și canalizare în zona localităților Ovidiu, Năvodari, Midia, M. Kogalniceanu, etc.
- Urmărirea execuției forajelor pentru alimentare cu apă din subteran executate de întreprindere.
 
1967 - 1972, a lucrat ca șef Serviul Tehnic și Inginer șef adjunct cu dezvoltarea, la Întreprinderea Apa - Canal Constanța (actuala RAJA). Cele mai importante realizări din această perioadă sunt:
-Elaborarea programului de proiectare și studii, pentru dezvoltarea sistemului de alimentare cu apa și canalizare în județul Constanța.
-Urmărirea execuției forajelor pentru extinderea captărilor de ape subterane.
 
1972 - 1990, a lucrat ca șef Secție Alimentare cu Apă Constanța la G.I.G.C.L. – Exploatare Apa – Canal  (actuala RAJA). Cele mai semnificative lucrări sunt:
Managementul dezvoltării sistemului de alimentare cu apă al Municipiului Constanța.
-  Elaborarea programului de extindere a surselor de apă subterană la nivelul întregii întreprinderi și urmărirea execuției forajelor (peste 300 foraje cu un debit captat de peste 10.000 l/s).
 
1981, obține titlul de doctor inginer
 
1990 - 2000, a fost Director General al Regiei Autonome Județene de Apă (R.A.J.A.) Constanța
În mandatul de director a modernizat o serie de stații de pompare a apei, de epurare sau sursa de apă de la Cișmeaua II. A continuat lucrările de dezvoltare a alimentării cu apă și  a reușit să contorizeze peste 80% din abonați.
 
1993 - 2000, urmează o prodigioasă carieră didactică drept Conferențiar la Universitatea „Ovidius“ din Constanța
 
2000 - 2014, a lucrat ca șef departament studii la Fluide Serv
 
2003 - 2011, a fost consilier tehnic al directorului general al RAJA
 
2014 - prezent, lucrează ca șef departament studii la Fluid Development

Sursă foto: Ziua de Constanța

Sursă de documentare: Nicolaie Pitu și-a pus CV-ul la dispoziția Ziua de Constanța  


Citește și:
Nicolae Bănescu - istoric, cercetător și profesor, membru al Academiei Române

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii








Cele mai recente postari