Mihai Irimia - profesor, arheolog şi istoric
28 Nov, 2019 13:26
28 Nov, 2019 13:26
28 Nov, 2019 13:26
ZIUA de Constanta
8884
Marime text
MIHAI IRIMIA (1942 - 2011)
Despre Mihai Irimia se spune că lucra neobosit, lucra cu plăcere, lucra din obișnuință; era la întrecere cu timpul și cu sine însuși. Deopotrivă exigent și generos, modest, dar și autoritar, Mihai Irimia a oferit, înainte de toate, exemplul unui înalt profesionalism.
Viața și activitatea arheologului și istoricului Mihai Irimia
- 24 octombrie 1942 - Se naște în comuna Urecheni, județul Neamț.
- 1965 - A absolvit Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, Facultatea de Istorie-Filosofie, secția Istoria României, după ce a urmat cursurile Liceului „Ștefan cel Mare” din Târgu Neamț. Ca student, a participat la șantierele arheologice de la Târpești, Gârbovăț, Stăncești și Cucuteni, având posibilitatea să-și însușească valoroase cunoștințe de la renumiți arheologi ca Vladimir și Hortensia Dumitrescu, Silvia Marinescu-Bâlcu, Adrian Florescu și Mircea Petrescu-Dîmbovița.
- 1965 - După terminarea facultății, este angajat ca muzeograf la Muzeul Regional de Arheologie Dobrogea, devenit ulterior Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, unde a lucrat până la pensionare.
- 1985 - Obține titlul de doctor în istorie al Universității din București, cu teza Arheologia și istoria populației autohtone din Dobrogea în a doua epocă a fierului, sub îndrumarea profesorului Dimitrie Berciu. În calitate de arheolog, a desfășurat o bogată activitate, inițiind și participând la mai multe șantiere, din care le enumerăm pe cele de la Bugeac, Gura Canliei, Rasova, Corbul de Jos și Satul Nou. Ca arheolog cu rezultate recunoscute, a participat la peste 150 de manifestări științifice din țară și de peste hotare. Totodată, a fost membru al Comisiei internaționale pentru promovarea studiilor indo-europene și trace.
- 1986-2004 - Membru al Comisiei Naționale de Arheologie.
- 1996-2006 - Vicepreședinte al Comisiei zonale a Monumentelor istorice.
- 1982 - Secretar și președinte al Asociației de Studii Clasice, filiala Constanța.
- 2000 - Președinte al Institutului Român de Tracologie, filiala Dunărea de Jos.
- 1979-1990 - A ocupat și funcții administrative, fiind șef de secție, director adjunct al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.
- 1990-1992 - Director al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Activitățile ce au decurs din această funcție le-a îndeplinit cu dăruire și responsabilitate. De asemenea, a găsit răgazul și entuziasmul necesar pentru a desfășura și activitatea de conferențiar la Universitatea „Ovidius” din Constanța, lucrând în paralel și la Muzeu ca cercetător științific gradul I. Chiar și după pensionare, a continuat să desfășoare activitate de arheolog la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, instituție care l-a consacrat și unde a lucrat în cea mai mare parte din cariera sa.
- 1992‐1995 - Șef de catedră la Facultatea de istorie a Universității „Ovidius” din Constanța.
- 1995‐2004 - Decan; titular al unor discipline fundamentale, opționale și de specialitate în domeniul istoriei și arheologiei.
- 2004 - A fost decorat cu Ordinul „Meritul Cultural" în gradul de Ofițer de către președintele Ion Iliescu.
- 25 februarie 2011 - Moare, în urma unui accident vascular, la vârsta de 69 de ani, în timp ce aștepta ieșirea de sub tipar a monografiei asupra săpăturilor din așezarea fortificată getică de la Satu Nou, unde a avut cea mai însemnată contribuție.
23 noiembrie 2018 - La 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la România, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, prilej cu care i-a acordat post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, pe care le-a primit fiica sa, Monica Irimia.
Mai multe despre personalitatea lui Mihai Irimia puteţi citi în articolele de mai jos:
#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Mihai Irimia (25 octombrie 1942 - februarie 2011)
#Dobrogeaetnică Laudatio Mihai Irimia
#citeşteDobrogea In memoriam Mihai Irimia. 76 de ani de la naşterea dobrogeanului, prin adopţie, remarcabil în arheologie
#Dobrogeaetnică „Mihai Irimia s‐a dedicat profesiei, şi nu funcției; colegilor, şi nu amatorilor; catedrei şi studenților“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp
Comentarii