Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
//
17:59 22 01 2025 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vasile Canarache, istoric, arheolog şi muzeograf

ro

28 Nov, 2019 15:07 13127 Marime text

VASILE CANARACHE (1896 - 1969)



Vasile Canarache, un urmaș al grecilor care au fugit din Insula Chios căutând în România pământul făgăduinței, a reușit să ctitorească la malul mării edificii care dăinuie și astăzi: Muzeul de Arheologie, Acvariul, Muzeul de Artă Plastică, Muzeul Callatis din Mangalia. Și-a legat destinul pentru totdeauna de acest pământ pe care l-a scormonit scoțând la lumină vestigii antice: Șarpele Glycon, Edificiul Roman cu Mozaic, băile publice din vechiul Tomis.
 

Studiile și activitatea lui Vasile Canarache

  • 6 februarie 1896 - Se naște la Galați, în familia unui ceferist.
  • Studii: Școala Comercială din Iași.
El va începe să muncească încă de la vârsta de 12 ani, practicând diferite meserii, precum vânzător de ziare, băiat de prăvălie, corector la redacția ziarului „Minerva“ din București, organizator de spectacole, redactor la gazetele „Patria“, „Dacia“, „Adevărul“, „Dimineața“, iar la Constanța va scoate, în 1916, ziarele „Victoria“ și „Varda“.
În timpul Războiului Mondial, Vasile Canarache e înrolat în regimentul 13 artilerie și pleacă pe front, urmând să lupte la Mărășești și Novorosisk.
  • 1912 - Debut literar, în versuri, București.
  • 11 ianuarie 1919 - La adunarea de constituire a Uniunii Ziariștilor Profesioniști este ales, la propunerea lui Pamfil Șeicaru, secretar.
Reîntors în viața civilă, lucrează ca reporter la ziarele „Adevărul” și „Dimineața”. Preia, ca director, ziarul „Tempo”.
După război este director general al întreprinderii poligrafice „Scrisul liber”, președinte al fabricilor de hârtie din Bușteni și Piatra Neamț.
  • 1924 - A luat inițiativa primului congres și a primei expoziții internaționale de numismatică și arheologie la București (1924).
  • 1934 - S-a ocupat de organizarea primului tur ciclist al României, din postura de președinte al Federației Române de Ciclism, funcție pe care a deținut-o în perioada 1932-1944.
  • Până în 1944 - În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este arestat și închis în lagărul de la Tg. Jiu.
  • 1949 - A fost cercetător la Institutul de Arheologie al Academiei.
  • 1957 - Director al Muzeului de Arheologie din Constanța. În timp, a pus bazele Acvariului, ale Muzeului de Artă Plastică, ale Edificiului cu Mozaic Roman și ale Parcului Arheologic din Constanța, precum și ale Muzeului Callatis din Mangalia.
A contribuit la descoperirea și punerea în valoare a numeroase monumente istorice de pe teritoriul Dobrogei (printre care Băile Publice de la Tomis), având, în același timp, și o intensă activitate publicistică. A inițiat și condus revista de istorie și arheologie „Pontica“. Dincolo de săpăturile de la Tomis, Histria, Callatis sau Adamclisi, a făcut cercetări arheologice în Egipt, Grecia și Bulgaria, iar multe dintre scrierile sale au fost publicate în reviste specializate din străinătate.
  • 4 august 1969 - A încetat din viață, fiind înmormântat în Cimitirul central.
23 noiembrie 2018 - La 140 de ani de la reintegrarea Dobrogei la România, cotidianul ZIUA de Constanța a organizat evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea”, prilej cu care i-a acordat post-mortem distincția „Meritul Dobrogean“, însoțită de medalia „Colonel Marin Ionescu Dobrogianu”, pe care le-a primit Radu Canarache, nepotul marelui istoric.


Mai multe despre personalitatea lui Vasile Canarache puteţi citi în articolele de mai jos:

#Dobrogeaetnică „Meritul Dobrogean“ pentru Vasile Canarache (6 februarie 1896 - 4 august 1969)

Vasile Canarache, vizionarul care a făcut din Constanța un oraș istoric „Când mergi mai adânc cu plugul pe ogoare, găsești urmele veacurilor trecute“

#citeșteDobrogea Vasile Canarache, vizionarul care a dezgropat cele mai importante vestigii ale Tomisului. 123 de ani de la naștere (galerie foto inedită)

#Dobrogeaetnică Laudatio Vasile Canarache (1896-1969)

#citeșteDobrogea 122 de ani de la nașterea lui Vasile Canarache, ctitor a numeroase edificii dobrogene

Aniversare - 100 de ani de la nașterea lui Vasile Canarache, 1996
 

Descoperă în Biblioteca Digitală cărți semnate de Vasile Canarache în calitate de coautor!


Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Comentarii